Тръмп спасил Минеаполис от унищожаване, изпращайки Националната гвардия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се похвали, че Минеаполис щеше да бъде заличен от картата, ако не беше призовал правителството на Минесота да разположи войски на Националната гвардия за потушаване на бунтове и грабежи след смъртта на Джордж Флойд.


„Ако не бях поискал националните гвардейски войски да влязат в Минеаполис, след като гледах колко лошо правителството на либерал-демократите се справя с нещата, нямаше дори да има Минеаполис сега. След като те бяха разгърнати, всички грабежи, изгаряния и престъпления спряха окончателно! " каза Тръмп в туит и добави в друг пост: „Следващия път се обадете на Националната гвардия много по-рано."


Постът веднага бе посрещнат с вълна от „проверки на факти", отбелязвайки, че правителството на щата Минесота, а не президентът, е отговорно за разполаганията на Националната гвардия, като критиците настояват, че Тръмп няма никаква заслуга за този ход.


Докато Тръмп призова войските на гвардията да бъдат изпратени в града, тъй като протестите срещу бруталността на полицията прераснаха в бунтове и разрушения - дори заплашвайки да предприеме сам действия, ако ситуацията се нажежи извън контрола - от този момент губернаторът на Минесота Тим Уолц бе пуснал изпълнително разпореждане, разрешаващо разполагането. Остава неясно какво е казано при разговора между двамата и дали разполагането на войските е било обект на дискусия.

Станете почитател на Класа