Американски съд разпореди да се изземе новата пратка бензин за Венецуела от 4 ирански кораба

Федералното правосъдие на САЩ издаде заповед за изземване на четири ирански кораба, които транспортират гориво за Венецуела, считайки, че транзакцията е в полза на Ислямския революционен гвардейски корпус, който бе класифициран от Белия дом като предполагаема "организация терорист ".


Становището на съдия Джеймс Боасберг отговаря на иска от четирима прокурори за изземването на приблизително 1,1 милиона барела бензин, които в момента се транспортират с корабите Бела, Беринг, Панди и Луна, до Венецуела.


Според Боасберг този бензин ще бъде под изключителната юрисдикция на федералния съд на окръг Колумбия. В него обаче не се посочва какви методи ще приложи правителството на САЩ за конфискуване на товара.


Министерството на правосъдието на САЩ изрази подкрепата си за мярката, като смята, че печалбите от продажбата на това гориво уж "ще поддържат целия спектър от вредни дейности на Революционната гвардия, включително тероризма и нарушенията на правата на човека".


Между 23 май и 1 юни други 4 ирански кораби, игнорираха заплахите от правителството на САЩ и пропътуваха до Венецуела, с общо 1,53 милиона барела бензин и алкилат. Корабите Бела и Беринг обаче се оттеглиха от сделката, за да избегнат санкциите от Вашингтон.


Две седмици по-късно Министерството на финансите на Министерството на финансите на САЩ за контрол на чуждестранните активи (OFAC) включи капитаните на тези пет кораба в своя санкциониран списък, за „подкрепа на терористични групи и диктатори ".


По това време министърът на финансите Стивън Т. Мнучин заяви, че „агенцията ще преследва всеки, който подкрепя опитите на Иран да избегне американските санкции и който също позволява дестабилизиращо поведение в световен мащаб".


Венецуела регистрира проблеми с доставката на бензин поради едностранните принудителни мерки, прилагани от САЩ, които не само предполагат санкции срещу висши държавни служители и блокада на техните активи, но и заплахи за всяка страна, която се опитва установява бизнес отношения с Каракас.

Станете почитател на Класа