Изчислиха колко хора са необходими, за да започне колонизирането на Марс

Математически модел предполага, че първата човешка колония на Марс трябва да се състои от най-малко 110 души, съобщава Лабораторията за интеграция от системата на Политехническия институт в Бордо (Франция). Това число би осигурило оцеляването на червената планета и самодостатъчността на станцията.


Авторът, компютърният учен Жан-Марк Салоти, заявява, че използва Марс за пример, но че неговият модел е приложим за други планети или за Луната, въпреки че във всеки случай резултатите могат да варират. Алгоритъмът му се основава на изчисляване на времето, необходимо за извършване на различните човешки дейности, които позволяват оцеляване в дългосрочен план като ги сравнява с времето на разположение на заселниците.


Авторът дава примери за това как колонистите трябва да се организират, за да осигурят оцеляване и излагат някои от техническите проблеми, с които биха се сблъскали. Първо, най-ранните жители на Марс трябва да намерят определени химически елементи и съединения директно на мястото за кацане, най-важните от които са вода и кислород. В допълнение, част от инструментите и храната трябва да бъдат произведени „на място", подробно описва статията, публикувана през юни в списанието Scientific Reports.


Сред факторите за жизнеспособно проучване авторът акцентира върху способността за споделяне на ресурси и активи, например домове или превозни средства. В този смисъл той изтъква, че колкото по-голям е броят на заселниците, толкова повече ресурси ще са необходими, но толкова по-голям ще бъде и производственият капацитет.


Салоти твърди, че присъствието на 110 заселници би намалило усилията и времето, което всеки от тях би трябвало да посвети на работа, като в същото време ще всички извличат полза от резултата от всяка задача. Изследователят се надява, че „над минималния брой хора, задълженията ще са изпълнени и оцеляването ще е възможно".


Животът обаче не се ограничава до производствения капацитет и Салоти признава, че половината от работното време ще бъде посветено на социални дейности, като грижи за деца, здравеопазване и културни събития. Компютърният учен оставя без отговор друг въпрос и не изяснява колко години биха били необходими, за да може марсианската колония да достигне разумно ниво на самодостатъчност.

Станете почитател на Класа