Тръмп обяви създаването „Национален парк на американските герои“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви създаването на огромен нов парк с паметници, в който ще се помещават статуи в знак на почит към най-големите американци, които някога са живели, заявявайки, че нова изпълнителна заповед ще задейства проекта.


„В името на нашия съюз трябва да пазим и съхраняваме историята, наследството си и нашите големи герои", заяви Тръмп пред множеството по време на митинг в Ръшмор, Южна Дакота в петък вечер, по време на реч, до голяма степен фокусирана върху запазването на американската история.


„Днес, с властта, която ми е дадена като президент на Съединените щати, обявявам създаването на нов паметник на гигантите от нашето минало. Подписвам изпълнителна заповед за създаване на Национален парк на американските герои" каза президентът.


Малко след речта Белият дом пусна текста на самата изпълнителна заповед. Въпреки че в заповедта не се изясняват подробностите около инициативата, като местоположение и цена, тя съдържа списък с 31 исторически фигури, които ще бъдат почетени в новия парк на статуята, сред които Джон Адамс, Сюзън Б. Антъни , Роналд Рейгън и Мартин Лутър Кинг-младши. Въпреки това директивата сочи, че паркът ще се отвори на 4 юли 2026 г., на практика след евентуалното второ председателство на Тръмп.


Статуите и други исторически паметници отново се превърнаха в актуална тема през последните седмици, като антирастките активисти се нахвърлят на редица скулптури, вандализират и понякога унищожават произведенията на изкуството. Докато протестиращите твърдят, че фигурите отбелязват робството, конфедерацията и злоупотребите с коренните американци, критиците им отхвърлиха усилията като опити за заличаване на американската история, позиция, която Тръмп също прие.


Новият проект беше посрещнат с одобрение от поддръжниците на Тръмп онлайн, като някои от тях виждат този ход като спасение за онеправданите статуи.

Станете почитател на Класа