Libération: “Противомаските” усложняват и без това сложната ситуация с коронавируса в САЩ

Отказът да носят защитна маска стана за привържениците на Тръмп идеологически символ на свободата и неподчинението, пише Libération. В цялата страна членове на движение срещу маските наричат пандемията конспирация, а задължението да носят маска е покушение над конституционните им права. Дори рекордният ръст на пациентите не помага за убеждаването на „коронавирусните еретици“, отбелязва изданието.

„Ако носиш маска, си клоун в очите ми! Не се нуждаем от правителство, което да казва от какво трябва да се страхуваме и какво да обличаме. Това не е комунистическа страна!“, така Libération цитира един от участниците в предизборния митинг на Доналд Тръмп в Тулса (Оклахома) на 20 юни. Според изданието изказването на младия мъж обобщава мнението на много привърженици на Тръмп: носенето на маска, за да защити себе си и другите от коронавирус, е равно на акт на „капитулация“, „подчинение“ и „слабост“.

Някои последователи на сегашния ръководител на Белия дом смятат, че задължението да се носи маска „нарушава личните свободи, гарантирани от Конституцията“, други поставят под въпрос ефективността на маските или опасността от самата болест, която се счита за „конспирация“ за „опетняване на резултатите на президента“.

Промяната на позициите на американското здравеопазване след първите седмици на пандемията не помага да се убедят американците: в началото гражданите не бяха съветвани да носят маски, за да се избегне недостига им за медицинския персонал, а след това те промениха мнението си. Същото може да се каже и за противоречията на законите, когато на федерално ниво носенето на маска е просто препоръка и само половината щати са наложили задължение да се носят на обществени места.

Въпреки консенсуса на експертите за нуждата да се носят предпазни средства, маската се е превърнала в "идеологически символ, белег в културната война, която бушува в САЩ след избирането на Тръмп", отбелязва изданието. Ако самите „бунтовници“ наричат себе си „Противомаски“, то медиите ги класифицират като „коронавирусни еретици“.

Въпросът за носенето на защитна маска и в по-широк смисъл възприемането на коронавируса отразява разделението по партийна линия. Според проучване на изследователския център “Pew”, публикувано в края на юни, 63% от избирателите-демократи смятат, че винаги трябва да се носи маска на обществено място срещу 29% от републиканските избиратели. Най-малко вероятно ще носят маска консервативните републиканци. За разлика от прогресивните демократи в другия край на спектъра.

Промяната в епидемиологичната ситуация в страната, когато по-голямата част от заразата се премести от големите градове в щатите, където живеят последователите на Тръмп, не влияят на тези настроения. Губернаторите на щати от Флорида до Тексас започнаха да отварят икономиките си през май, но след избухването на епидемията дори най-убедените трябваше да отстъпят, пише изданието. Така губернаторът на Тексас Грег Абът задължи жителите на общините с над 20 случая на заболяване да носят маски на обществени места. Досега той не само отказваше да прави това на щатско ниво, но и не позволяваше на местните власти да го правят.

В началото на май в Мичиган охранител на магазин беше застрелян от ядосан клиент, който беше помолен да носи маска. Видеоклипове редовно се публикуват в социалните мрежи, където ядосаните клиенти обръщат количките си в супермаркетите поради изискването да носят маски. Противомаските обвиняват местните власти, застъпващи се за задължителното носене на предпазни средства, че искат да накарат гражданите да „надянат намордници като бесни кучета“ и „да регулират човешкото дишане“, спазвайки „сатанински закони“ и дори го сравняват с „престъпление срещу човечеството“. Жител на Палм Бийч във Флорида дори твърдеше, че „маските буквално убиват хората“. Междувременно в „Слънчевия щат“ броят на заразените от коронавирус нараства с 600% на месец, но Рон Десантис, републиканският губернатор и пламен привърженик на Доналд Тръмп, все още отказва да направи маската задължителна за всички жители на щата.

Както отбелязва вестникът, „на върха на пирамидата“ има човек, който не дава достоен пример. Това е самият Тръмп, който упорито отказва да носи маска на обществени места (дори по време на посещение на фабрика за маски) и не изисква това от участниците в неговите митинги. В същото време неговият съперник в предизборната надпревара Джо Байдън стриктно спазва насоките на представителите на здравеопазването: той обяви, че няма да организира митинги по време на кампанията и няма да излиза без маска.

Изправен пред рекорден брой зарази през последните дни, президентът на САЩ все пак трябваше да направи отстъпки за първи път - поне на думи, пише вестникът. "Напълно подкрепям маските", каза той в интервю в четвъртък. "Ако бях в тясно помещение с хора, определено бих си сложил." В същото време в друго интервю ръководителят на Белия дом уточни, че не вижда причина да се носи, когато няма никой наоколо.

Както беше подчертано в статията, за да може Белият дом да задължи служителите си да носят маски през май, беше необходимо у няколко от тях да открият коронавирус. В петък вечерта централата на кампанията на Тръмп обяви, че коронавирус е открит у Кимбърли Гилфойл, приятелката на сина на президента Доналд-младши, който отговаря за набирането на средства за предизборната кампания.

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа