В Южна Корея се разпространява шест пъти по-заразен щам на коронавирус

Щамът на новия коронавирус, който в момента се разпространява в Южна Корея, произхожда от Европа и САЩ и е шест пъти по-заразен от първоначалния, появил се в Китай, съобщават южнокорейските медии.


GISAID, международна инициатива за споделяне на последователности на вирусни геноми, оперирана от Световната здравна организация (СЗО), класифицира SARS-CoV-2 в шест щама: S, V, L, G, GH и GR. В Китай, откъдето произхожда новият коронавирус, преобладават щамове S и V.


Южнокорейските центрове за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) извършиха анализ на 526 проби на геном от пациенти с диагноза covid-19. Вариантът, който принадлежи към щама GH и се е разпространил до голяма степен в европейските страни и Съединените щати, е открит в 333 проби (63,3% от общия обем), последван от щам V, открит в 127 проби.


Това означава, че вирусът е могъл да стигне до азиатската страна чрез някой пристигнал от тези региони през март и април, преди Сеул да засили контрола върху хората, пристигащи от чужбина.


"Както го тълкуваме, вирусът, принадлежащ към щама GH, се разпространява отскоро, защото имахме много пристигащи от Европа и САЩ през март и април, а внесеният вирус сега управлява предаванията в общността", обясни директорът на KCDC на брифинг.


За първи път здравните власти на страната откриха щама GH на новия коронавирус в началото на април в случаи, регистрирани в провинция Северен Кьонсанг. По същия начин този щам е открит в някои от случаите, които са свързани с квартал на Сеул, записани в началото на май, добави Йонг.


Варианти са открити в пробите за коронавирус през февруари и март, когато страната съобщава за стотици случаи, свързани с църква в град Теру и болница в провинция Северен Кьонсанг в пика на огнището на covid-19, със щамове S и V.

Станете почитател на Класа