„Тогава санкционирайте себе си“

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб беше откровено осмян след обявяването на нов режим на санкции, който ще бъде насочен към нарушителите на човешките права. Той се похвали, че „Глобалната Великобритания ще бъде сила за доброто в света."


Новият глобален режим на санкции, който бе официално представен от Рааб в Камарата на общините в понеделник, първоначално ще бъде насочен към лица или организации чрез замразяване на активи и забрани за издаване на визи, като в крайна сметка ще се разшири до държави и правителства.


„Днес ще въведа режим на санкции, който ще бъде насочен към хората, извършили най-тежките нарушения на правата на човека. Глобалната Великобритания ще бъде още по-голяма сила за доброто в света през следващите години", каза британският външен министър и отправи остро предупреждение към нарушителите на правата на човека по целия свят, видимо без намек за ирония.


Преди Brexit Обединеното кралство беше задължено да спазва санкционните режими на ООН и ЕС. Явната представа на Рааб за това, че Лондон изведнъж се е освободил от оковите на Брюксел и ООН, за да стане някакъв нов морален лидер в света, бе посрещната най-вече с подигравки.


Много от коментарите посочват, че самата Великобритания често е обвинена в нарушения на правата на човека. „Е, това може да изхвърли целия кабинет на Торите", пошегува се един потребител на Twitter, докато друг се запита дали ще е възможно „страната да санкционира себе си".


Експертите на ООН по правата на човека вдигнаха червени знамена относно редица политики и предложения на Обединеното кралство през последните години. През януари 2016 г. се каза, че проектът на законопроекта за разследващите правомощия представлява „заплаха за правата на свобода на изразяване и асоцииране".


Съвсем наскоро докладчикът на ООН Нилс Мелцер определи британското отношение към съоснователя на WikiLeaks Джулиан Асанж, който в момента е затворен в лондонския затвор Белмарш, като равностойно на „изтезания".

Станете почитател на Класа