Разкриха мистерията на „мъртвата вода“

За първи път интердисциплинарен екип от френски учени обясни мистериозното явление „мъртва вода", способно да забави или дори да спре корабите в движение, дори ако двигателите им работят на пълна мощност.


Явлението за първи път е изпитано през 1893 г. от норвежкия изследовател Фритьоф Нансен, докато плавал през арктическите води на Северен Сибир: корабът му бил забавен от мистериозна сила, така че той едва можел да маневрира, още по-малко да достигне нормалната скорост.


През 1904 г. шведският физик и океанограф Вагн Валфрид Екман показа в лабораторията образуването на вълни под повърхността на тази област на Северния ледовит океан, между слоевете солена и сладка вода, които взаимодействат с кораба, генерирайки устойчивост.


Явлението се наблюдава във всички морета и океани, където се смесват води с различна плътност (поради тяхната соленост или температура) и се отнася до двата вида влачене, наблюдавани от учените: това, който причинява необичайно ниска постоянна скорост (като в случаят с Нансен) и това, характеризиращо се с колебания на скоростта в уловената лодка (Екман).


Изследователи от Националния център за научни изследвания (CNRS) и Университета Поатие използваха математическа класификация на различните вътрешни вълни и анализ на експериментални изображения по скалата на субпикселите, за да проучат причините за това явление.


Авторите на изследването, публикувано този понеделник в списание PNAS, стигат до заключението, че колебанията в скоростта на съдовете, уловени в „мъртвата вода", се дължат на генерирането на вълни, които действат като вълнообразна транспортна лента, по която корабите са движат напред-назад.
Учените също унифицираха наблюденията на Нансен и Екман, показващи, че осцилиращият ефект, показан от Екман, е само временен, тъй като корабът успява да избяга и достига постоянната скорост на Нансен.


Проучването е част от по-голям проект, който изследва защо по време на битката при Актиум (31 г. пр. Н. Е.) по-големите кораби на Клеопатра са загубили от по-слабите кораби на Октавиан. Според учените, едно от обясненията може да бъде „мъртвата вода" на залива Актиум, който има всички характеристики на фиорд.

Станете почитател на Класа