Стратегията на Швеция срещу Covid-19 не спаси животи, нито предотврати икономическата криза

Пред лицето на коронавирусната пандемия Швеция реши да избегне строгите мерки за ограничаване, за да спаси икономиката си. Въпреки това досега скандинавската страна е регистрирала значително по-голям брой смъртни случаи от съседните си страни, а също така не е успяла да намали значително икономическите щети, свързани с covid-19. Статията в The New York Times нарича този резултат "червен флаг" за други държави, като САЩ и Обединеното кралство, които се готвят да вдигнат блокадите.


С общо 5500 смъртни случая от covid-19, Швеция с население от 10 милиона жители е регистрирала 12 пъти повече смъртни случаи на милион души от Норвегия, седем пъти повече от Финландия, шест пъти повече от Дания и 40% повече от САЩ. В същото време, въпреки че остави икономиката си да работи безпроблемно, скандинавската страна претърпя щети „почти в същата степен като съседите си".


Всъщност централната банка на Швеция очаква икономиката й да се свие тази година с 4,5%, докато равнището на безработица вече се повиши до 9% през май от 7,1% през март. За сравнение, централната банка на Дания прогнозира, че икономиката й ще намалее 4,1% през тази година, докато безработицата е 5,6% през май спрямо 4,1% през март.


Според вестника, въпреки решението на шведското правителство да остави икономиката отворена, нейните компании се оказаха „в капан" при същите условия, които предизвикаха рецесията другаде, докато страхът от вируса накара гражданите да ограничат своите покупки, с което свиха търговската дейност.


Освен това шведският производствен сектор „се затвори, когато всички останали се затвориха, поради ситуацията с веригата на доставки. И това беше напълно предвидимо", обяснява Джейкъб Ф. Киркегор, старши сътрудник в Петерсонския институт за международна икономика във Вашингтон.


Мрачният резултат на Швеция подсказва, че „предполагаемият компромис между животи и заплати е невярно твърдение, тъй като не-налагането на социално дистанциране може да коства едновременно животи и работни места", подчертава статията.


"Те буквално не спечелиха нищо", казва Киркегор. "Това е самонанесена рана и те нямат финансова печалба", добавя той.

Станете почитател на Класа