Граничният спор между Китай и Индия - ще трябва ли съседите им да изберат страна?

Задълбочаването на граничния спор между Китай и Индия в Хималаите принуди техните съседи от Южна Азия предпазливо да общуват с азиатските гиганти, за да избегнат конфликта между ядрените сили. Някои анализатори обаче смятат, че ескалацията може да ги принуди да избират страна, съобщава South China Morning Post.


Най-малко 20 индийски войници загинаха на 15 юни в оспорваната долина Галуан в западните Хималаи в сблъсък с китайските военни, за което Пекин и Ню Делхи се обвиняват взаимно. И двете страни официално са заявили готовността си да разрешат конфликта по дипломатически път.


По-малките страни в Южна Азия, като Непал, Малдивите и Шри Ланка, се опитаха да останат неутрални в разправията между Пекин и Ню Делхи, която има историческо влияние върху този регион.


„Много страни в региона преоценяват отношенията си с Китай", казва Геета Кочар, доцент в университета Джавахарлал Неру. Тя обяснява, че този процес започва след избухването на китайско-американската търговска война и продължава по време на пандемията на коронавирус. „Повишеното напрежение между Индия и Китай промени баланса на отношенията, при което всяка държава гледа на Китай с по-голямо чувство на страх и безпокойство", добави Кочхар.


Специалистката коментира, че малките държави, по-специално Непал и Бутан, които споделят граници с Индия и Китай, трябва да поддържат баланс за дълго време между великите сили. "Но нищо не е безплатно и ще бъдат изправени пред предизвикателства от решенията, които взимат за в бъдеще, особено когато мирът между Индия и Китай, от просто конкуренция, се променя към по-голяма конфронтация", добави тя.


Според анализатори Пекин от години разширява присъствието си в Южна Азия, включително чрез инвестиции в рамките на своята трансконтинентална инфраструктурна стратегия, Инициативата за пояса и пътя на коприната, и чрез по-тесни политически връзки със страни като Непал и Шри Ланка, които се стремят да излязат от сянката на индийското влияние.


От своя страна Джан Джиадонг, бивш китайски дипломат в Индия и професор от университета Фудан в Шанхай, подчерта, че влошаването на китайско-индийските отношения „не е задължително да принуди държавите да избират страна". "Докато съществува баланс на силите между Китай и Индия, ще има място за тези страни от Южна Азия и те няма да бъдат принуждавани да избират", каза той. "Разбира се, никоя страна не очаква да бъде контролирана от своите мощни съседи, но не е вярно, че тези страни биха спрели да приветстват Китай, ако китайско-индийските отношения се влошат."
Страни като Шри Ланка и Малдивите ще бъдат по-малко склонни да следват призивите на Индия да бойкотират китайски продукти, тъй като им липсва мотивация за това и „не са в толкова силна икономическа позиция, че да налагат наказателни икономически мерки на Китай", подчертава той.

Станете почитател на Класа