Ердоган: Аллах е велик! Входът за всички джамии в Турция да е безплатен, защото «Айя София» вече не е музей

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че първите мюсюлмански служби в «Света София» в Истанбул трябва да започнат на 24 юли.

 

Ердоган: Аллах е велик! Входът за всички джамии в Турция да е безплатен, защото "Айя София" вече не е музей

 

„След приключването на подготвителната работа, която понастоящем върви бързо, планираме да открием «Айя София» на 24 юли за богослужения едновременно с провеждането на петъчната молитва“, цитира РИА Новости думите на Ердоган.

Той отбеляза, че входът в джамията ще бъде безплатен, както и във всички други джамии в Турция, поради факта, че «Света София» е загубила статута си на музей.

По-рано Турският държавен съвет отмени решението от 1934 г. за превръщането на Света София в Истанбул в музей.

След това турският лидер Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за предаването на катедралата на Управлението по религиозните въпроси и даде разрешение за провеждането на мюсюлмански служби там.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле изрази дълбокото си съжаление във връзка с решението на турските власти.

По-рано съобщихме, че Русия разчита, че Турция, когато взема решението си за бъдещето на «Света София», ще вземе предвид глобалното значение на този исторически паметник. Това съобщи в понеделник заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин.

«Ние не крием позицията си. Очакваме глобалното значение на този обект да бъде взето предвид», каза той.

По-рано CNN Turk съобщи, че на 2 юли Държавният съвет на Турция е провел заседание, за да обсъди възможната промяна в статута на «Света София». Дискусията по телевизионния канал е продължила само 17 минути.

След това бе съобщено, че решението на Държавния съвет ще бъде оповестено в следващите 15 дни. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган издаде заповед да се проучи въпросът за промяната на статута на катедралата на заседанието на главния съвет на Партията на справедливостта и развитието, Ердоган е председател на партията.

«Света София» в Истанбул е паметник на византийската архитектура, който е издигнат през 532-537 г. по указание на император Юстиниан.

След падането на Византийската империя през 1453 г. катедралата е превърната в джамия. През 1935 г. съгласно указа на турското правителство, подписан от основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк, катедралата се превръща в музей и слоевете мазилка са почистени от стенописите и мозайките.

През 1985 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа