Количеството фалити в САЩ расте с плашеща скорост

Новините за нарастването на броя на заявленията за фалит в САЩ се превърнаха в ежедневие. Ще си помислите - що за новина е това. Е, фалират - добре, а ни плашиха, че кредитният пазар ще се срине, но това не се случи. Федералният резерв се засуети и буквално в последния момент спаси всички, даде на всички пари колкото могат да носят. Незнайно защо този поток от пари не спря лавината от подаване заявления за фалит.

Според екипа за правни услуги на Epiq, общо 3,427 компании са подали заявления за фалит в САЩ тази година. „През живота ми икономиката никога не се е сблъсквала с подобна ситуация”, коментира Лари Йънг, управителен директор в Хюстън, консултант на AlixPartners, специализиран в корпоративния оборот.

Тази цифра сега държи в напрежение целия финансов свят, тъй като обхваща периода от началото на годината до 24 юни и за малко не достига 3,491 заявления през първата половина на 2008 г., малко преди броят на корпоративните фалити да скочи до 8 614 до края години на фона на последиците от финансовата криза. Моментът на истината е настъпил. Ако броят им продължава да расте, тогава "паричното наводнение" от Федералния резерв не работи, но няма нови рецепти за лечение на икономиката в сценариите на икономистите. Най-благоразумните вече са се окопали в “златния бункер”, вдигайки цената на златото до 1800 долара за унция, тъй като повечето банкери очакват началото на „перфектна буря“ през август. Астрономическите суми, отпуснати от Конгреса за спасяване, вече са приключили и дебатът за продължаване на помощта вече ще бъде блокиран от яростна суматоха около президентските избори в САЩ.

Докато пандемията приключи с онези компании, които и без това бяха в затруднено положение и настоящата вълна от фалити е само първата. По време на последната финансова криза, според Epiq, броят на проблемните компании нараства през 2009 г. до 12 664. На втората вълна ще има авиокомпании, хотелиерски и туристически компании и компании за недвижими имоти. Те практически нямат шанс да се спасят, тъй като краят на карантината все още не се виждат. Според S&P Global Ratings, общата сума от фалитите тази година вече са надхвърлили нивото от 2009 г.

Междувременно бизнесът в САЩ е в конвулсии, половината от обикновените нюйоркчани не са плащали наем или ипотека повече от четири месеца, тези, които все още не са загубили работата си, са с намалени заплати на 25%, а кметството на Ню Йорк планира да затвори половината от градското метро, ако федералният бюджет спешно не даде пари. По време на последната криза нюйоркчани се спасиха с лека уплаха, пострадаха едва 15% от пътниците, тъй като съкратиха само две линии на метрото и 110 автобусни маршрута.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа