Историческо решение на ВС на САЩ: Половин Оклахома е резерват на коренните американци

Върховният съд на САЩ реши в четвъртък, че почти половината от щата Оклахома е запазена за коренните американци, поне що се отнася до системата на наказателното правосъдие, като щатските органи нямат правомощията да обработват дела, които ангажират племената.


Решението, което беше подкрепено с пет гласа „за" и четири „против", вече е една от най-важните правни придобивки в най-новата история на индианците.
Случаят, който отново отвори въпроса за разграничаването на резерватите, е на Джими МакГирт, член на племето Мускоджи, известно също като Крийк, който беше осъден от щатските органи на Оклахома за сексуално насилие над дете в историческата територия на племето.


Защитата на Макгирт твърди, че единствените съдебни органи, оправомощени да го преследват, са федералните власти, тъй като Конгресът никога не е отрекъл суверенитета на туземците над територията, на която е извършено престъплението. Сегашното решение на Върховния съд го доказва.


Консервативният съдия Нийл Горшуш, който бе натоварен с изготвянето на решението, посвети цял параграф на историческата основа на решението: „Принудено да изостави земите на предците си в Джорджия и Алабама, племето Крийк получи уверения, че новите им земи на Запад ще бъдат безопасни завинаги ", припомня магистратът. "Днес ни питат дали обещаната от тези договори земя остава резерват на индианците за целите на федералното наказателно право. Тъй като Конгресът не е казал друго, ние поддържаме думата на правителството", заключи той в своето решение.


Тази резолюция подчертава, че само федералните, а не щатските власти могат да повдигнат обвинения срещу коренните американци, които извършват тежки престъпления в области, считани за резерват. Почти два милиона души живеят в тези граници, от които приблизително 15% са индианци.


Неотдавнашното решение на Върховния съд идва в много конкретно време за коренните американци, чиито общности са лошо наказани от пандемията от коронавирус, както по броя на инфекциите и смъртните случаи, така и в резултат на икономическата криза.

Станете почитател на Класа