Турция може да се оттегли от Истанбулската конвенция

 

Конвенцията, приета в Истанбул от 47 държави от СЕ на 11 май 2011 г., е първото европейско споразумение, насочено към борба с насилието над жени и домашното насилие. В момента тя е ратифициран от 18 държави

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Турция, председателствана от президента на републиката Реджеп Тайип Ердоган, обмисля възможността за оттегляне на Анкара от Истанбулската конвенция на Съвета на Европа (СЕ) за предотвратяване и борба с насилието над жени. Това съобщава турският вестник Milliyet, цитиран от TACC.

Според вестника, на 5 август Ердоган е трябвало да проведе среща с членове на партията, за да чуе позицията им по този въпрос. Въпреки това e било решено срещата да се отложи до 13 август.

Reuters, позовавайки се на източник в ПСР, съобщава, че "незначително мнозинство от членовете на партията считат за правилно" оттеглянето на Турция от конвенцията.

Конвенцията, приета в Истанбул от 47 държави от СЕ на 11 май 2011 г., е първото европейско споразумение, насочено към борба с насилието над жени и домашното насилие. В момента тя е ратифициран от 18 държави и формулира минимални стандарти за превенция, защита и преследване на насилието и предоставя насоки за цялостно разработване на политики.

Държавите, ратифицирали това споразумение, са задължени да създадат горещи телефонни линии, убежища и да предоставят медицинска, психологическа и правна помощ на жертвите. Конвенцията криминализира всички актове на физическо, сексуално или психическо насилие в семейството и между бивши или настоящи съпрузи и партньори.

В същото време конвенцията е критикувана в редица страни, поради факта, че според редица експерти приемането на документ, в който ролята на пола се разглежда като социална, може да подкопае традиционните семейни ценности.

 

Фокус

 

 

 

Станете почитател на Класа