Америка е в ужас: Русия и Китай се отказват от долара

Съвсем доскоро почти всички търговски сделки между държавите се извършваха с помощта на щатския долар или еврото. Разплащанията помежду им в тази валута се извършваха при сключването на 93% от всички транзакции в света.

Това направи долара и еврото най-влиятелните валути в света, чийто курс гледаха всички държави. Те бяха принудени да обръщат внимание на колебанията в обменните курсове на долара и еврото, тъй като икономиката им по някакъв начин беше обвързана с тях.

Русия и Китай стигнаха до извода, че е време да се сложи край на хегемонията на Щатите по този въпрос, така че те започнаха да правят много взаимни разплащания в национална валута. Ако през 2015 г. 90% от транзакциите между тези страни бяха направени в долари, сега ситуацията е напълно различна. Тази година само 46% от разплащанията по транзакциите между Руската федерация и Китай са направени в долари. Всички останали бяха извършени в китайски юани и руски рубли.

Русия и Китай са две много големи държави - много по-големи от Америка. Промяната в реда на плащане между тях силно удари американската икономика. Но това не е пълно отхвърляне на долара. Нещо повече, от Руската федерация и Китай могат да вземат пример и други държави, които също не виждат смисъл да извършват транзакции с долари.

Всичко това подкопава и без това разклатената американска икономика и тласка САЩ към колапс. Остава много малко време и целият свят ще види как Америка най-накрая ще отслабне и след това ще се разпадне.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа