Times: На Европа й е все по-сложно да запазва неутралитет в новата студена война между САЩ и Китай

Централната тема на обиколката на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Централна Европа ще бъде конфронтацията между Вашингтон и Пекин, в която европейските лидери досега се опитваха да се придържат към неутралитет, пише The Times. В същото време, въпреки влошаването на репутацията на САЩ в Европа през последните години, не всички страни са готови да подкрепят Китай.

Във вторник държавният секретар на САЩ Майк Помпео предприе своята "антикитайска" обиколка по Централна Европа, по време на която политикът ще посети Чехия, Словения, Австрия и Полша, съобщава The Times.

Както отбелязва изданието, три десетилетия след края на Студената война Европа отново се превърна в поле за конкуренция в борбата за световно господство - този път между САЩ и Китай. Въпреки факта, че досега повечето европейски лидери са се опитвали да не изберат нито една страна, за тях става все по-трудно да запазят неутралитет.

В същото време репутацията на Съединените щати в Европа сериозно пострада в последно време. Значителна вреда за възприемането на страната от европейците е нанесена от "неадекватното отношение на Вашингтон към пандемията", както се вижда от данните на Европейския съвет по външни отношения.

Освен това анкета, проведена от базираната в Хамбург фондация Körber Foundation, показа, че методите на администрацията на Тръмп да наказва „непокорните съюзници“ като Германия, докато възхваляват образцовите ученици като Полша, са довели до обратни резултати. По-специално, в момента немците са склонни да отдават предпочитание на Китай, въпреки факта, че дори преди три години обикновените граждани без съмнение биха подкрепили САЩ.

Независимо от това, The Times отбелязва, че турнето на Помпео ясно демонстрира, че реалната картина далеч не е толкова черно-бяла и всичко не е загубено за САЩ в Европа. Например, някои знаци показват, че махалото може да се люшне в посока към Вашингтон.

Най-остро конкуренцията между конкурентните супердържави се наблюдава в Чехия, която Помпео ще посети първо. Въпреки факта, че чешкото правителство се е разделило на два лагера, подкрепата за Пекин отшумя наскоро след излагането на различни китайски схеми за влияние върху академичните среди и медиите.

В началото на тази година кметът на Прага Зденек Гжиб отмени партньорството с Пекин заради клауза, която, според него, щеше да го принуди да „говори против независимостта на Тибет и Тайван“. По-късно семейството на председателя на чешкия сенат Ярослав Кубера заяви, че заплахите от китайското посолство във връзка с предстоящото му пътуване до Тайван са изиграли роля за внезапната му смърт от сърдечен удар.

Очаква се Помпео да използва това предимство, за да спечели търга за изграждането на нов блок на атомната електроцентрала “Дуковани“ от една от водещите американски електрически компании Westinghouse Electric. Търгът се счита за тест за геополитическата лоялност на Чешката република, тъй като Русия и Китай също претендират за победа в него.

Помпео със сигурност ще иска да обсъди ядрения търг, цитира изданието думите на заместник председателя на комисиите по външна политика и отбрана на чешкия парламент Ян Липавски. - Победителят в търга ще има значително политическо влияние."

Въпреки това си струва да обърнем внимание не само на онези страни, които ще посети държавният секретар на САЩ, но и на тези, които не са по маршрута на Помпео. Така The Times нарича Унгария „явен пропуск“, чийто премиер с ентусиазъм възприе Тръмп, въпреки факта, че Виктор Орбан се радва на финансовата подкрепа от страна на Китай.

В същото време се отбелязва, че Помпео се учи от "горчивия опит" - миналата година той стана първият държавен секретар на САЩ, посетил Будапеща от 2011 г. насам, само за това, Орбан да заяви, че Унгария не може да разчита само на НАТО за своята сигурност.

Политическата подкрепа на Унгария за Китай и заемите, които получава оттам, означава, че пътуването до Будапеща, по думите на професора по политология от Университета "Рутгер" Даниел Келемен, „ще подкопае централната тема на посещението на Помпео в региона“.

Въпреки това Белият дом не е готов да се откаже от Унгария толкова лесно. Например американският посланик в страната Дейвид Корнщайн продължава да хвали Орбан и в същото време да спори с китайския си колега за произхода на пандемията.

Картината не е толкова еднозначна и в Германия. Въпреки агресивната политика на Тръмп към страната, германските власти са на път да затегнат политиката си към Китай. В края на юли външният министър Хайко Маас обяви спирането на споразумението за взаимно екстрадиране на престъпниците с Хонконг. Пекин отговори, като обвини Берлин в "сериозно нарушение на международното право" и "груба намеса във вътрешните работи на Китай".

Освен това наскоро немските чиновници намекнаха, че Германия може да отстрани китайската телекомуникационна компания Huawei от участие в конкурса за получаване на договор за създаване на мрежи 5G в страната, припомни The Times.

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа