Отношенията между САЩ и Русия

Антируската истерия удави почти всички разумни дискусии за възможно сътрудничество между Москва и Вашингтон. За да се избегне по-нататъшно влошаване на отношенията, ситуацията трябва да се промени. Това ще изисква САЩ да имат по-зряла външна политика, която да отчита законните интереси на Русия и необходимостта от мащабна ревизия на американския подход към контактите с Москва.

 

"Отношенията между САЩ и Русия изискват спешна реанимация"

 

"Отношенията между САЩ и Русия изискват спешна реанимация"

 

Отношенията между САЩ и Русия са по-лоши днес, отколкото когато и да било след края на Студената война, а обсъждането на каквато и да е стратегия спрямо Русия е по-опасно днес, отколкото за цялото време на тези десетилетия.

Нашият президент (Тръмп) успя да съчетае външно приятелските лични отношения с руския президент Владимир Путин с навика да подкрепя само тези решения, които влошават отношенията с Москва.

Антируската истерия през последните четири години заглуши почти всички разумни дискусии за възможно сътрудничество между нашите страни. За да се избегне по-нататъшно влошаване на отношенията, ситуацията трябва да се промени.

Като цяло отношенията се влошиха, тъй като администрацията активно разрушаваше рамката за контрола над въоръженията, която страните създаваха заедно.

Повечето от критиците на Тръмп в Конгреса са толкова нетърпеливи да го представят като работещ за друга държава, че пропускат възможността да предложат разумна алтернатива на изцяло хищническата стратегия на президента.

Конгресът непрекъснато гласува нови санкции и поставя толкова много условия в тях, че изглежда невъзможно те да бъдат премахнати в бъдещи споразумения.

Не е учудващо е, че тези санкции изобщо не промениха поведението на руското правителство.

Очевидно е, че стратегията на САЩ спрямо Русия изисква спешна промяна. Учени и бивши и настоящи служители говорят за това в отвореното си писмо, публикувано миналата седмица. Подписалите това писмо представляват целия политически спектър, включително бивши посланици в Русия и членове на кабинета, както и няколко водещи преговарящи за контрола над въоръженията.

Идеята им е проста и важна: отношенията между САЩ и Русия са твърде съществени, за да може международната сигурност да ги третира толкова безотговорно. Писмото предлага редица разумни препоръки как да започнем да коригираме опасните си движения в тези отношения.

Една от най-важните им препоръки е много проста: да се възобновят напълно нормалните дипломатически отношения, които бяха съкратени през последните пет години.

(по-рано публикувахме писмото, за което става дума, виж в раздел «Статии» в същия сайт, бел.ред.)

Препоръките в писмото са много сходни с тези, съдържащи се в заключителните глави на книгата на Ангела Стент, „Светът на Путин“, за Русия и нейните международни отношения.

Подобно на авторите на отвореното писмо, Стент признава, че областите на американско-руското сътрудничество са малки и ограничени, но са твърде важни, за да продължат да бъдат игнорирани.

Може би най-важният извод, който прави Стент, е, че Съединените щати и техните съюзници трябва да разберат, че Русия не може да бъде изолирана, а опитите от последните пет години да я изолират икономически и дипломатически не са довели до нищо.

Две неща, които се пренебрегват в книгата на Стент и в отвореното писмо, но заслужават да се отбележат, са разширяването на НАТО и противоракетната отбрана. Това е поразителен пропуск, като се има предвид колко много това допринесе за влошаването на отношенията с Русия през последните двадесет години.

По-нататъшната експанзия на НАТО няма да донесе на алианса нищо освен задължения и територии, които той не може да защити.

Противоракетната отбрана от своя страна е толкова политически вредна, колкото и технически безполезна.

Тя вълнува Русия, но не прави САЩ и Европа по-сигурни. Това е безполезно нещо, което струва милиарди долари всяка година.

САЩ трябва да спрат да се държат като ревизионистична държава и да започнат да спазват международното право и суверенитета на другите държави.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа