Лукашенко: Няма да дадем Беларус

Александър Лукашенко съобщи за затварянето на границата с Литва и Полша, както и за укрепването на границата с Украйна. Той каза това по време на реч на женския форум «За Беларус» .

Според думите на Лукашенко страната се е оказала на ръба на катастрофа, затова е важно да се предотврати началото на мащабен конфликт.

В същото време той подчерта, че Беларус няма да се покори, ако НАТО направи опит за нахлуване.

«Днес въпросът за Беларус, Русия и цяла Европа се решава тук», заяви Лукашенко.
„Ако дойдат тук, ще трябва да отговорим. Няма да коленичим, даже ако останем сами»

Не искам страната ми да е във война. Нещо повече, не искам Беларус, Полша и Литва да се превърнат в театър на военни действия, където не нашите въпроси ще бъдат решени. Затова днес (18 август 2020 г.) пред тази зала, с най-красивите, напреднали, патриотични хора, искам да призова народа на Литва, Полша и Украйна: спрете безумните си политици! Не позволявайте на войната да избухне … (залата на крака).

 

Повярвайте ми, ситуацията е много сложна. Аз не искам да я осложнявам.
Ние сме мъже и ще разрешим този проблем. Вие момичета, красавици, жени, ще се върнете у дома. Разкажете у дома, във всяко село, в градовете, големи и малки, кажете на хората какво всъщност се случва.
Днес тук се решава въпросът за Беларус, Русия и цяла Европа, може би цяла Европа, не само Източна. Не може да се допуска ситуацията да бъде доведена до гореща война. Току-що казах: в техния арсенал( на Запада- бел.ред.)са останали много малко техники, способи- много малко. И ние сме на ръба на страшна катастрофа. Ако дойдат тук, ще трябва да отговорим. Няма да коленичим, даже ако останем сами.

Много правилно казахте — ние, за първи път в историята, вековната, хилядолетна история на нашия древен народ получихме този суверенитет и тази независимост. Осъзнавам, че не живеем богато, не сме богати. Но ние не сме просяци или бедняци, защото имаме тази държава.
Ако сега трепнем и се откажем от това парче земя, не само ще загинем, ще загинат и нашите деца и внуци.

И затова сте прави, няма да се откажем от Беларус. Няма да дадем Брларус. Защото я обичаме, а любимата не се дава на никого!

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа