Болезнен урок от Индия

Действията на Индия по блокирането на китайски приложения може да помогне на местните технологични фирми, твърдят анализатори, цитирани от CNBC. Това представлява и възможност за американските технологични гиганти, които отдавна гледат на петата по големина икономика в света като особено важна за перспективите им за растеж, допълват те.

В сряда Индия блокира 118 китайски приложения, включително големи хитови игри на Tencent и NetEase, както и услуги на гигантите Baidu и дъщерната компания на Alibaba – Ant Group.

По-рано през юни Индия блокира 59 китайски приложения. Напрежението между двете страни расте от юни насам, когато имаше сблъсък на границата и 20 индийски войници загинаха.

„Китайските фирми научават болезнен урок. И той е, че външната политика на Китай отвлече бизнеса им. Китайската геополитика с Индия доведе до национални последици за китайските компании“, коментира Абишур Пракаш, геополитически специалист в Центъра за иновации на бъдещето (CIF), консултантска компания, базирана в Торонто, Канада.

Индийското правителство специално се насочи към някои приложения. Но миналия месец Bloomberg писа, че китайските производители на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE също ще бъдат изключени от 5G тестовете в Индия. Ако това се случи, Индия ще последва други, като Австралия и Великобритания, в изключването на Huawei от следващото поколение мобилни мрежи.

Ударът по китайските технологични компании представлява възможност както за индийските, така и за американските им конкуренти.

„Разбира се, видяхме индийците да заемат доста по-агресивна позиция, като забраниха китайски приложения и китайски технологии, отколкото битката на САЩ с китайците“, коментира Роджър Бейкър, старши вицепрезидент стратегически анализи в Startfor. По думите му отчасти това цели да насърчи вътрешните технологии, реално да стимулира развитието на индийския технологичен сектор и „да се опитат да се позиционират и като място, в което други страни да могат да инвестират в технологично развитие“.

Печеливш ход за Индия и САЩ

Индия се оказа привлекателна за китайски технологични фирми, докато те търсеха възможности за експанзия отвъд вътрешния си пазар.

Китайски инвеститори и компании се насочват към местни фирми, като вложиха около 4 млрд. долара в индийски стартъпи, твърди мозъчният тръст Gateway House. 18 от 30-те т.нар. еднорози в Индия (стартъпи, оценени на над 1 млрд. долара), сега са финансирани от Китай.

Междувременно китайски приложения, като платформата за споделяне на кратки видеа TikTok, успяха да се изправят срещу американски гиганти като Facebook и Google, докато китайският производител на смартфони Xiaomi затвърди водещата си позиция в Индия.

Така че залогът е голям, не само за китайските технологични компании в Индия, но и за стартъпите, които разчитат на пари от втората по големина икономика в света.

„Китайските технологични фирми знаят, че дните на свободна експанзия по света са отминали“, твърди Пракаш.

Но това също така дава възможност на американските гиганти в Индия – пазар, който те смятат за основен двигател на растежа и такъв, на който се опитват да пробият с различен успех.

 

Китайските технологични фирми научиха болезнен урок от Индия

 

 

„Забраната на китайски приложения оставя голяма празнина в индустрията“, коментира Нийл Шах, директор проучвания от Counterpoint Research. „Тя предлага повече възможности за утвърдени играчи от САЩ и другаде да разширяват пазарния си дял. Например забраната за TikTok е от полза за Instagram Reels”, посочва още той, визирайки конкурентната услуга на Instagram.

Реакцията на Индия срещу китайски технологии се случва в момент, в който САЩ продължават да оказват натиск върху най-големите фирми от Китай. През август президентът Доналд Тръмп издаде заповед, забраняваща трансакциите с Tencent и ByteDance, собственикът на TikTok. По-рано тази година Вашингтон направи промени, с които се опитва да ограничи достъпа на Huawei от критичните доставки на чипове.

„Както Индия, така и САЩ, виждат, че интересите им се доближават. Най-голямото правило на премиера Моди е да разчита на себе си. От отбраната до електронната търговия, той не иска Индия да разчита на нищо чуждо. И въпреки че Индия е изградила собствена вътрешна софтуерна индустрия, тя изостава в хардуера, като чиповете например“, посочва Пракаш. “Същевременно американски фирми търсят нова база за изграждане на хардуер и нова потребителска база, на която да предложат своите продукти. Всички печелят“.

Залозите на Силициевата долина в Индия

Технологичните гиганти от Силициевата долина отдавна искат да разширят присъствието си в Индия.

Apple, която има едва 1% пазарен дял в страната, миналата година започна да продава своите телефони iPhone XR, произвеждани в Индия. Гигантът от Купертино има амбициите да отвори първия си магазин за продажби на дребно там. Индийският пазар на смартфони е доминиран от Xiaomi и Samsung, които заедно разполагат с над 50% пазарен дял, сочат данни на Counterpoint Research.

Шах от Counterpoint твърди, че Apple не просто гледа на Индия като на ключов пазар за търсенето на смартфони, а и като място за производство, защото се опитва да намали зависимостта си от Китай.

„Индия има над половин милиард потребители на смартфони и е вторият по големина пазар на смартфони в света. Тъй като потребителите купуват третия или четвъртия си телефон в следващите години, те ще търсят по-добри устройства, което открива нови възможности за Apple в премиум сегмента“, посочва Шах. “Допълнително, антикитайските настроения потенциално могат да направят услуга на Apple, докато в момента в премиум сегмента OnePlus се конкуира сериозно с Apple”.

OnePlus е бранд за смартфони, собственост на китайската BBK Electronics.

Междувременно Индия се доказа като популярна за Facebook и чат приложението ѝ WhatsApp, както и за Android и YouTube на Google.

Facebook и Google наскоро са инвестирали общо 10 млрд. долара в индийската фирма Jio Platforms, която се занимава с дигитални услуги. Този ход е смятан като начин и двете технологични компании да получат по-голям отпечатък на индийския пазар.

 

 

Елена Кирилова, редактор Евгения Маринова

Станете почитател на Класа