Сътрудничеството между Русия и Иран побърква Запада

Посещението на иранския министър на отбраната в Русия е от особено значение, твърди политологът Шаиб Бахман. Според него целта на посещението на началника на военното ведомство в Москва е не само участие в церемонията по откриването на 6-то военно-техническо изложение, но и в международните военни учения, които се провеждат в Русия.

 

Сътрудничеството между Русия и Иран побърква Запада

 

 

Главата на военното ведомство отпътува до Русия, за да участва в церемонията по откриването на 6-то военно-техническо изложение, както и в международните военни учения, провеждани в Русия. Но при тези условия посещението на ръководителя на военното ведомство на Ислямска република в Русия е от особено значение за Иран, подчертава експертът.

Специалистът международник отбеляза, че през последните години се е развило особено тясно сътрудничество и приятелски отношения между Русия и Иран, но въпреки че отношенията са близки от много години, въпросите за сътрудничеството между двете държави в отбраната, военно-техническата сфера и областта на сигурността са придобили голямо значение през последните години.

Това се дължи преди всичко на факта, че с отмяната на ембаргото за доставка на модерни високотехнологични оръжия за Иран сътрудничеството между Русия и Иран в тези области може да стане още по-динамично.

Както подчертава експертът, в областта на иранско-руските отношения, всички тези усилия за налагане на ембарго върху доставката на модерни оръжия за Иран, предприети от САЩ и западните страни, както и някои арабски държави от региона и които бяха увенчани с временен успех, неизбежно ще претърпят крах. Не на последно място, с оглед на това обстоятелство, световните медии сега обръщат толкова голямо внимание на това посещение.

Шаиб Бахман, коментирайки въпроса какво «послание» носи посещението на министъра на отбраната на републиката към западните държави, обясни, че пътуването и важните срещи в Русия на Амир Хатами не само дават ясно да се разбере на САЩ и на целия Запад, че Русия и Иран не се поддават на продължаването на политически натиск под формата на санкции и международни ограничения. Те също така изпращат сигнал, че и двете държави възнамеряват да задълбочат сътрудничеството в областта на отбраната.

Според експерта посещението на ръководителя на военното ведомство в Русия означава, че засилването на сътрудничеството между Иран и Русия в областта на отбраната и във военно-технологичната сфера не само показва провала на всички усилия на САЩ за предотвратяване на военното сътрудничество на Иран във военната сфера с различни държави.

Задълбочаването на взаимодействието в тези области между Иран и Русия неминуемо ще доведе до факта, че други страни също ще се интересуват от този процес, защото те няма да искат да загубят влиянието си в просторния ирански оръжеен пазар.

Целта на посещението в Москва от ръководителя на иранския военен отдел не е само участие в тържествени церемонии и протоколните събития.

Най-важната цел на посещението е да се засили сътрудничеството между Техеран и Москва в областта на отбраната, а измерението и обемът на това сътрудничество са големи не само на двустранно и регионално, но и на международно ниво.

Както обобщи Шайб Бахман, в съответствие с гореизложеното, резултатите от това посещение определено ще окажат влияние върху политическия дневен ред, както на регионално, така и на глобално ниво.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа