Нежелаещите да приемат мигранти страни от ЕС ще трябва да помагат финансово

За да влезе новият пакт в действие, Европейският парламент и Съветът трябва да проучат и приемат цялото законодателство, необходимо за превръщането му в реалност

Страните, които не желаят да приемат мигранти на своя територия, ще трябва да помагат финансово за тяхното завръщане в страната на произход. Държавите, които пък ще искат да приемат бежанци, ще се възползват от по 10 хиляди евро на възрастен от бюджета на ЕС.

Това е залегнало в новия пакт за миграцията и убежището, който бе представен днес, предаде БНР.

Солидарността не е по избор и всеки трябва да дава своя принос, посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

"Въпросът не е в това дали страните членки трябва да бъдат солидарни с останалите и да дават своя принос, а как да оказват тази подкрепа. Мигрантският лагер "Мориа" ни напомня отчетливо, че трябва да намерим устойчиво решение за миграцията. И всички ние трябва да увеличим усилията си".

Еврокомисарят Маргаритис Схинас, отговарящ за насърчаването на европейския начин на живот, определи новия пакт като "къща на три етажа".

Първият от тях е, по думите му, с много силно външно измерение и предполага укрепване на партньорството със страните по произход и транзитните държави. Вторият предполага могъщо укрепване на управлението на границите на Съюза, а третият - твърди и честни правила на солидарност, така че тези, които са под натиск, да са сигурни, че останалата част от семейството ще им подаде ръка.

Схинас уточни, че от март ще има нови и задължителни проверки на всички влизащи в Съюза -за сигурност, здраве и идентичност. По повод третия елемент - спонсориране на връщането, той подчерта:

"С това спонсориране на връщането ние даваме надеждна алтернатива, с която да гарантираме, че дори и да не са разселени, същият брой бежанци ще бъдат оттеглени. И когато останалите помогнат на страната под натиск, това ще удържи системата в известен баланс. Спонсориращите завръщането страни ще могат да се фокусират върху националностите, при които те виждат най-голям шанс за осъществяване на връщането", отбеляза той.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон поясни, че става дума за мигранти, които нямат правно основание да останат в ЕС. Тя допълни, че е необходим механизъм за солидарност, който да бъде задействан при необходимост.

За да влезе новият пакт в действие, Европейският парламент и Съветът трябва да проучат и приемат цялото законодателство, необходимо за превръщането му в реалност. Комисията отправи призив към тях да постигнат съгласие по основната част до края на годината, предвид сложната ситуация в някои страни членки на съюза.

Унгария очаква да получи същия размер финансова подкрепа като другите държави, които защитават външните граници на ЕС. Това написа в Туитър говорителят на правителството Золтан Ковач по повод новия пакт на ЕК.

 

 

 

Станете почитател на Класа