Германският министър на икономиката защити "Северен поток 2"

„Северен поток 2“ е замислен от десетилетия и е проблематично всеки път да се поставя под въпрос изпълнението на такива проекти. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер в интервю, публикувано в четвъртък във в. "Ханделсблат", съобщава ТАСС. Министърът подчерта, че въпреки това Германия трябва да може да „намери заместител на руския газ в случай на съмнение“.

 

 

"Северен поток 2" е проект, в който участват най-различни европейски държави. Газът, който ще бъде доставен, е предназначен не само за Германия, но и за много страни от ЕС", каза той. Алтмайер отбеляза" непоследователността "на тези, които критикуват изпълнението на проекта.

Според него много от тях просто свързват "Северен поток 2" с вноса на руски газ в Европа като цяло, въпреки че той вече влиза в ЕС по различни маршрути, по-специално чрез транзит през Украйна, през "Северен поток". "Всички ние изхождаме от факта, че обемите на газ, който Европа трябва да внася, ще нараснат", каза германският министър на икономиката. „Трябва да се запитаме откъде ще идва газът в бъдеще“, добави той.

„Винаги съм смятал и все още смятам, че е проблематично веднъж на всеки няколко месеца да се поставят под въпрос проекти, които са планирани преди няколко десетилетия“, подчерта министърът. "Иначе частните инвеститори вече няма да бъдат готови да участват", каза той. "Имахме обширни и активни дискусии за" Северен поток 2", когато участващите компании стартираха този проект и трябваше да вземат решение за него. Изминаха много години и в резултат на това бяха издадени разрешения от властите на различни европейски държави", припомни Алтмайер.

Министърът подчерта, че въпреки това Германия трябва да може да „намери заместител на руския газ в случай на съмнение“. Той припомни, че за тази цел в северната част на Германия частните оператори ще построят терминали за получаване на втечнен природен газ, а властите на страната също работят за по-нататъшното развитие на алтернативни източници.

Лидерите на партия "Съюз-90"/"Зелените" категорично настояха проектът да бъде спрян. Либералната свободна демократическа партия предложи временен мораториум върху строителството, докато не бъдат изяснени всички въпроси. Същото поиска кандидатът за поста председател на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц. Лявата партия е против.

Германското правителство първо предложи да не се свързва случаят "Навални" и изграждането на "Северен поток 2", но след като германски военни токсиколози съобщиха, че според тях Навални е бил отровен с вещество от групата "Новичок", тонът се промени. Германският външен министър Хайко Маас заяви: "Надявам се, че Русия няма да ни принуди да променим позицията си." Това беше тълкувано от медиите и наблюдателите като заплаха за спиране на проекта, припомня ТАСС.

Станете почитател на Класа