Times: Своят реален Джеймс Бонд Британия е изпращала да шпионира комунистическа Полша

По време на Студената война Великобритания има истински Джеймс Бонд, пише The Times, позовавайки се на архивите на Службата за сигурност на Полската народна република (ПНР). Въпреки това, за разлика от измисления си съименник, този човек не работи в екзотични страни, а в комунистическа Полша.

По време на Студената война Великобритания изпраща истинския Джеймс Бонд да шпионира в Полша, пише The Times. И комунистите, както отбелязва изданието, го чакат.

Както напомня изданието, измисленият Джеймс Бонд е ходил на мисии в различни екзотични страни, например, той е ловил злодеи в бърлогата им край бреговете на Ямайка или в древен замък в Япония.

Истинският Джеймс Бонд обаче през 60-те години отива на мътна дипломатическа мисия в Полша и му се налага да се задоволи само със зимна Варшава.

Материалите, намерени в архивите на Службата за сигурност на Полската народна република (ПНР) дават представа за похожденията на истински британски държавен служител, който е имал само общо име с агент 007, както и любовта към жените и евентуално към луксозен начин на живот.

Джеймс Алберт Бонд е изпратен в британското посолство в Полша на 18 февруари 1964 г. Тогава той е на 36 години. Това се случва почти 11 години след като писателят Ян Флеминг представя своя агент на света в романа „Казино Роял“.

Предполагаемата работа на Бонд като секретар-архивист на военния аташе продължава само една година. Агентите на полското разузнаване веднага го разработват и съставят файл със снимка на този „любител на тоник за коса“, иронизира изданието. От наблюденията над него се стигна до заключението, че Бонд е „разговорлив, но много внимателен“. Полските разузнавачи също отбелязват неговия „интерес към жените“.

През есента на 1964 г. Бонд пътува с други двама предполагаеми британски дипломати до североизточните градове Белосток и Олщин, за да може, според хората, които го наблюдават, „да проникне във военни обекти“. Във файловете не са зафиксирани други контакти с полски граждани.

На 21 януари 1965 г., след по-малко от година във Варшава, Бонд напуска територията на Полската народна република.

Според Полския институт за национална памет той очевидно бързо е осъзнал, че „няма да може да получи ценна информация“.

Този случай основно показва, че след една година в комунистическа Полша, Бонд всъщност вече не е искал да остане в тази страна“, заяви архивистът на института Влодзимеж Лехньо, който откри тези файлове. "Обичайна практика беше за дипломатите* да крият истинската си професия и цел."

Според полските материали Джеймс Алберт Бонд е роден в град Бидефорд в графство Девън на 30 януари 1928 г., въпреки че не е ясно дали е бил изпратен в Полша с истинското си име или дали самоличността му е била променена.

„Д-р Не“, първият филм за Джеймс Бонд, се появява две години преди пристигането на британеца във Варшава. И най-вероятно дипломат със същото име, отбелязва The Times, не може да не предизвика подозрение в свой адрес.

*Така е казано в оригинала (бел. ИноТВ).

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа