Лавров: Завършването на „Северен поток-2“ е въпрос на чест за Германия

Изпълнението на газопровода „Северен поток-2“ на фона на действията на САЩ сега е въпрос на чест за Германия. Това мнение изрази на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, съобщи ТАСС.
 
 

 

"Мисля, че е време да се успокоим по тази тема. Виждаме как САЩ ежедневно се опитват публично да унижават Европейския съюз, особено Германия, как САЩ чрез своите официални представители изискват от Германия да осъзнае своето щастие и необходимостта от укрепване на енергийната си сигурност, което за САЩ означава да се откажат от „Северен поток 2“ и да преминат към много по-скъп американски втечнен природен газ. Вярвам, това е моето лично мнение, този въпрос сега е въпрос на чест за ФРГ, чест във всеки смисъл, във всичките й измерения", той каза.

 

На 4 юни републиканци внесоха в Сената на Конгреса на САЩ законопроект за разширяване на санкциите върху газопровода "Северен поток 2". Както отбелязва пресслужбата на един от инициаторите на инициативата, документът "изяснява и разширява санкциите в рамките на закона за осигуряване на енергийната сигурност в Европа" и е насочен към предотвратяване на завършването на газопровода. В Германия плановете за разширяване на санкциите срещу проекта бяха остро критикувани.

Станете почитател на Класа