Армения определи своята «политическа траектория»

Премиерът на Армения Никол Пашинян в четвъртък, 24 септември, на правителствено заседание говори за външнополитическата програма на Армения, според която Русия винаги е била и остава основният съюзник на Армения, а САЩ и Европейският съюз са партньори за Ереван.

 

Никол Пашинян: Русия е съюзник на Армения, САЩ и ЕС са партньори.Армения определи своята "политическа траектория"

 

 

Секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян представи на правителственото заседание работата на един от аналитичните центрове на Руската Федерация — ЦАСТ (Център за анализ на стратегиите и технологиите) — под название „Съюзници на Русия“.
Докладът разглежда подробно отношенията между Русия и страните от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ).
„Армения е един от най-активните участници в интеграционните процеси на постсъветското пространство, поддържайки тесни военно-политически и икономически връзки с Русия.

Страната е член на ОДКС от създаването на този военно-политически съюз, а също така е член на Eвразийския икономически съюз. Общо между двете държави са сключени над 250 междудържавни, междуправителствени и междуведомствени договора и споразумения «,- се казва в текста на аналитичната работа.
По думите на Григорян, „Армения беше оценена на много високо ниво в контекста на съюзническите отношения“.

Докладът обаче посочва и проблеми в отношенията, сред които са трудностите на транспортната комуникация, възникващите икономически проблеми, като например ценообразуването за доставка на руски природен газ.
Най-големият проблем за Ереван е, че Русия развива отношения както с Армения, така и с Азербайджан, което изисква усилия и внимание, за да се поддържа „деликатен баланс“.

Но въпреки възникващите проблеми, отношенията между Русия и Армения продължават да се развиват успешно и днес.
Що се отнася до Европейския съюз и САЩ, те остават основните партньори на Армения «в работата за укрепване на демокрацията», подчерта Пашинян.

В близко бъдеще ще се проведе вторият етап от стратегическия диалог между Армения и САЩ със САЩ.
Последният етап от диалога обаче може да бъде отложен поради пандемията на коронавируса, каза премиерът на Армения.
Независимо от това арменската делегация, оглавявана от външния министър Зохраб Мнацаканян, вече се подготвя за пътуване до Вашингтон.

„Русия, Европейският съюз, САЩ са много важни партньори за нас и ние развиваме отношения с тях.
Правим това с Русия в рамките на Евразийския икономически съюз.
В близко бъдеще — в началото на октомври — в Ереван се очаква заседание на междуправителствения съвет на Евразийския икономически съюз.

Отношенията с Иран се развиват много интензивно. Традиционно те остават топли с Грузия. Някои нюанси в отношенията на Армения с нейните външнополитически партньори може да не са съвсем обичайни, но републиката запазва своята политическа траектория “.

Напомняме, че Армения беше първата и единствена държава от ОДКС, която отговори на искането на Русия да предостави хуманитарна помощ на Сирия. От февруари 2019 г. арменски лекари и сапьори работят в Сирия. Това решение беше взето в Ереван въпреки натиска от САЩ.

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа