Съветват Ердоган да атакува Ереван, за да «построи нов Кавказ»

На фона на нарастващата ескалация на конфликта между Азербайджан и Армения, Анкара предложи пълната дипломатическа подкрепа на Баку. И не само. От региона пристигат доклади за участието в битките в Карабах от азербайджанска страна на няколкостотин наемни бойци от Сирия, разположени от Турция в Южен Кавказ, пише днес вестник «Саудитски арабски новини», 28 септември.

След противоречивата намеса на Анкара в делата на Сирия, Ирак и Либия, нейното активно участие в конфликта в Южен Кавказ предизвика критики за това докъде може да стигне президентът Реджеп Тайип Ердоган, за да разшири регионалните си амбиции, отбелязва вестникът.

 

Arab News:Съветват Ердоган да атакува Ереван, за да "построи нов Кавказ"

 

Официални лица от Армения, по-рано многократно изтъкват, че част от турските войски са останали в Азербайджан, след като там бяха проведени съвместни учения миналото лято

Източници на изданието Arab News потвърждават, че някои от бойците наемници са били вербувани от Анкара от либийския фронт, който напоследък е относително тих. Сирийската национална армия (СНА), съюзник на Турция „по земя“ в Сирия, съобщи, че до 1000 от нейните бойци са изразили желание да участват в боевете в Карабах.

В Армения казват, че преди настоящата ескалация в зоната на карабахския конфликт там са били разположени около 300 сирийски бойци.
Турският журналист Хикмет Дургун заяви, че бойците от СНС ще бъдат разположени около Нагорни Карабах.
Беше посочено, че сирийските наемници се набират чрез посредничеството на турското разузнаване с обещание за месечна заплата от 2000 долара и последващо придобиване на турско гражданство.
Според наличната информация наемниците са доставени от турски военнотранспортни самолети в Гянджа и Баку, използвайки въздушното пространство на Грузия.

„Преди около месец сред бойците на СНС се разпространиха слухове, че чрез WhatsApp, могат да се регистрират за пътуване до Азербайджан. Много от тях са се регистрирали чрез това приложение, други очевидно чрез офиси в контролираните от Турция сирийски райони. Бойците се регистрираха заради примамливи слухове за заплати от 2-2,5 хиляди долара “, отбелязват експертите.Основно са подбрани бойци от протурската «дивизия Хамза», действаща в Северна Сирия.

Тези дни в Турция се изразяват изключително агресивни идеи, включително стачки срещу арменската столица, отбелязват от изданието Арабски новини. Например главният редактор на един от водещите проправителствени вестници „Йени Шафак“ Ибрахим Карагул съветва турската армия „да удари с ракета центъра на Ереван“, за да демонстрира турска солидарност с Азербайджан, добавяйки: „По този начин можем да изградим нов Кавказ“.

Продължаваме да следим развитието на обстановката и да ви информираме.

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа