„Безумният спорт на руснаците“

Журналистът от френското издание Hot Cars Аарон Янг публикува материал, посветен на един от най-знаковите мероприятия, които се провеждат в Русия — танковият биатлон.

 

„Безумният спорт на руснаците“: Танковият биатлон в Русия предизвика бурен възторг на Запад

 

Олимпийските игри и другите международни състезания традиционно привличат огромна зрителска аудитория. Зрителите със затаен дън наблюдават тези зрелища.

Дали други състезания могат да бъдат още по-интересни?

Оказва се, че да, пише авторът.

В Русия, отбелязва журналистът, успяха да изведат биатлона на абсолютно ново ниво на екстремалност, дори на безумие, пише той. Става дума не само за обикновени автомобили, а за истински многотонни танкове, символизиращи истинската военна мощ.

«Това състезание се нарича танков биатлон, т.е. обикновен биатлон с използването на военни танкове вместо ски, а също бронирана техника вместо традиционни пушки за стрелба по мишени», пише изданието.

Танковият биатлон е една от дисциплините, които се провеждат традиционно в Русия по време на Армейските международни игри. За първи път те се провеждат през 2013 г. От същата година танкистите от различни страни пристигат в полигона Алабино около Москва за участие в едно и най-интересните и поразявани съревнования в света. Два пъти са били канени военнослужещи от САЩ, но и двата пъти американците се отказали от участие в състезанието.

Янг подчертава, че на танковият биатлон, както и на другите видове автоспорт, са присъщи драмата и аварията, но всичко това си струвало. Според журналиста най-изумителния момент от откриването на състезанието бил «танковият балет», по време на който смъртоносните машини буквално танцуват един с друг, демонстрирайки с това потресаващото майсторство на танкистите.

По-рано аржентинското издание Clarin изпадна във възторт от възможностите на руския модернизират танк Т-72Б3, движещ се под водата.

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа