Вице-канцлерът счита, че "Северен поток - 2" ще намали зависимостта на ФРГ при доставките на газ

Германия получава газ по различни начини и в този смисъл проектът „Северен поток-2“ няма да увеличи, а напротив, по-скоро ще намали зависимостта на страната от доставките на това гориво. Това становище изрази в понеделник в Берлин заместник-канцлерът и министър на финансите на Федерална република Германия Олаф Шолц.

"Северен поток-2" е търговски проект, включващ частни инвестиции, в който участват много компании от цяла Европа", напомни той пред журналисти. Шолц вярва, че тръбопроводът ще играе важна роля" за бъдещото енергийно снабдяване на Германия, а не само за нея ".

„Противно на това, което мнозина мислят, Германия не зависи от доставките на руски газ“, подчерта вицеканцлерът. Той посочи, че Германия получава газ "от тръбопровод, минаващ през Украйна", през Полша, по тръбопровод от Русия („Северен поток“), от Норвегия и Холандия. "Има и малки източници на доставка в британските води на Северно море. Ние имаме свои, макар и малки източници на газ", добави Шолц и отбеляза, че Германия е свързана с европейската тръбопроводна мрежа.

„Това, което трябва да се каже за този конкретен проект, е, че той не увеличава зависимостта на Германия, а я намалява“, подчерта вицеканцлерът.

В същото време вицеканцлерът заяви, че ЕС е принуден да реагира на инцидента с Алексей Навални. „Това беше жесток, ужасен опит, в това, по наше мнение, не може да има съмнение“, каза той. Шолц каза, че "няколко международни институции са получили същия резултат" като лабораторията в Германия. "В тази връзка призоваваме Русия да участва в разследването. Разбира се, Европа ще трябва съвместно да вземе решение за пропорционална реакция", обобщи вицеканцлерът.

Дискусиите около „Северен поток-2“

Разговорите за прекратяване реализирането на „Северен поток-2” започнаха в Германия, след като Алексей Навални беше хоспитализиран. Лидерите на партия "Союз-90/Зелените" категорично настояха проектът да бъде спрян. Либералната свободна демократическа партия предложи временен мораториум върху строителството, докато не бъдат изяснени всички въпроси. Същото поиска кандидатът за поста председател на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц. Лявата партия е против.

В правителството на Германия първо предложиха да не се свързва инцидентът с Навални и изграждането на газопровода и едва след като военните токсиколози на Германия съобщиха, че Навални, според техните данни, е бил отровен от вещество от групата „Новичок“, тонът се промени донякъде. Ръководителят на МВнР на ФРГ Хайко Маас заяви: "Надявам се, че Русия няма да ни принуди да променим позицията си." Това беше тълкувано от медиите и наблюдателите като заплаха за спиране на проекта. Шолц и министърът на икономиката и енергетиката на ФРГ Петер Алтмайер въпреки това се обявиха за по-нататъшната реализация на „Северен поток-2“.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа