Макрон: Лукашенко трябва да си отиде — той отказва да приеме «логиката на демокрацията»

Президентът на Белорусия Александър Лукашенко трябва да признае, че е претърпял поражение на последните президентски избори и да подаде оставка, заяви френският лидер Еманюел Макрон в интервю за JDD в навечерието на посещението си в Литва. Според френския лидер Москва все още може да изиграе „положителна роля“ в процеса на „съживяване на демокрацията“ в Белорусия.

Белоруският лидер Александър Лукашенко трябва да напусне президентския пост, тъй като не разбира "логиката на демокрацията", продължавайки да държи властта, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за Le Journal du Dimanche, коментирайки продължаващите протести в Белорусия. Както се подчертава в материала на вестника, г-н Макрон направи такова изявление в навечерието на посещението си във Вилнюс, което ще бъде първото пътуване на френския президент до балтийските държави от 2001 г. насам, когато Жак Ширак посети региона.

 

 

Това, което се случва в Белорусия, е криза на властта, при това на авторитарната власт, която не може да приеме логиката на демокрацията по никакъв начин и се държи на мястото си със сила, цитира вестникът Макрон. - Ясно е, че Лукашенко трябва да си отиде.“

Според Макрон, за да бъде накаран белоруския президент да си отиде, ще е необходим не само натиск от международната общност, но и участието на Русия. „Русия поддържа много тесни отношения с Белорусия и между другото повечето протестиращи не поставят под въпрос тази връзка, подчерта френският лидер. - Говорих с Владимир Путин на 14 септември, точно в деня, когато прие Лукашенко в Сочи. Казах му, че Русия ще трябва да играе определена роля и тази роля може да бъде положителна, ако той принуди Лукашенко да приеме истината, изразена от избирателите и да освободи политическите затворници. Това беше преди две седмици, но ние така и не сме постигнали тази цел."

По данни на Le Journal du Dimanche в понеделник г-н Макрон планира да изрази благодарност на литовските власти за приемането на лидера на белоруската опозиция Светлана Тихановская; както напомня кореспондентът на JDD, този „смел представител на опозицията отказва да отстъпи пред насилието и въпреки репресиите, които непрекъснато се изсипват върху опозиционните лидери, продължава да призовава за диалог с режима на Лукашенко“. В същото време все още не е ясно дали френският президент ще има време да се срещне лично с Тихановская. „Това не е изключено, но програмата не предвижда тази среща, освен ако, разбира се, самата г-жа Тихановская не го пожелае“, заявиха в Елисейският дворец на журналиста. Както се отбелязва в материала на JDD, ръководителят на френското външно министерство Жан-Ив Льо Дриан, който ще придружава г-н Макрон по време на пътуването му, определено ще се срещне с Тихановская.

В интервю за JDD френският лидер също призна, че е впечатлен от храбростта на протестиращите в Белорусия. „Те разбират рисковете, които поемат, като излизат на улицата всеки уикенд и въпреки това продължават да действат, за да възродят демокрацията в страна, която е била лишена от нея толкова дълго. Жените, които се събират всяка събота, вдъхват специално уважение“, цитира думите му изданието. Както се отбелязва в материала на вестника, именно „как да научим демокрацията и да зачитаме нейните принципи“ ще бъде предмет на дебата, който г-н Макрон ще проведе със студенти от ВУЗ-овете на Вилнюс във вторник сутринта.

Според JDD в този контекст Франция ще трябва да разреши "не най-безобидния дипломатически въпрос": въпреки че г-н Макрон назначи Никола де Лакост на поста посланик в Белорусия през лятото и кандидатурата му вече е одобрена в Минск писмо до г-н Лукашенко - в крайна сметка властите на ЕС вече не го смятат за легитимен лидер. Юристите на френското външно министерство обикновено казват, че Париж признава само легитимността на държавите, а не на отделните лидери, но в случая с белоруския президент ще бъде "трудно" да се приложи този принцип, предупреждава кореспондентът на вестника.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа