Алтмайер се бори за Северен поток 2

„Северен поток 2“ е замислен от десетилетия и е проблематично всеки път да се поставя под съмнение изпълнението на такива проекти. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер в интервю, публикувано за вестник Handelsblatt.

 

Handelsblatt (Германия): Министърът на икономиката Алтмайер се бори за Северен поток 2

 

 

Министърът, представляващ Християндемократическия съюз, упрекна критиците на проекта с непоследователност в интервю за изданието. Според него те се концентрират върху «какво ще означава спирането на втория Северен поток за вноса на газ от Русия като цяло», въпреки че човек трябва да си зададе въпроса: «Откъде трябва да идва газът в бъдеще?»

Дебатът за германо-руския газопровод се разпали с нова сила след опита за покушение срещу кремълския критик Алексей Навални. Федералният канцлер Ангела Меркел заяви, че това е «опит за убийство с използване на отрова» и настоя руското ръководство да разследва случая. По този начин тя предостави на критиците на проекта нови аргументи и сега те настояват за нови санкции срещу Русия и настояват да се спре завършването на газопровода.

Алтмайер от своя страна предупреждава за рисковете, свързани с новите санкции. Според него те често увреждат не само страните, срещу които са въведени, но и икономическите отношения на германските и европейските компании като цяло. Като се вземе предвид активната външноикономическа дейност на Германия, е необходимо да се помисли няма ли санкциите да отслабнат, „преди всичко самите нас“.

“Първо, всички членове на федералното правителство са единодушни в мнението, че покушението над Алексей Навални, което също засегна ЕС като ценностна общност, трябва да бъде категорично осъдено. Ние заявихме това ясно.

Що се отнася до „Северен поток“, това е проект с участието на различни европейски държави. Доставките на газ са предназначени не само за Германия, но и за много други страни от ЕС. Така че темата за втория Северен поток засяга цяла Европа и целия Запад. Затова ще обсъдим по-нататъшните действия с нашите партньори. Но предварително няма да се правят публични изявления по този въпрос”, заяви Алтмайер.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа