Дигиталната "Желязна завеса" идва

Какво е "дигитална Желязна завеса"? Това е, когато Големите дигитали, както професор Майкъл Рехтенуолд нарича тези западни технологични голиати, се превърнат в "правителствености" (по един израз на Мишел Фуко, който означава средствата, чрез които "управляваните", т.е. народът асимилират или отразяват менталните ширини, които елитът иска).

"Човек може да посочи маскирането и социалното дистанциране като нещото, което Фуко е имал предвид с правителственостите си", казва проф. Рехтенуолд.

А каква желаната менталност тук?

Това е прегръдката на трансфигурираната американска и европейска идентичност и начин на живот.

Предполагаемият избран президент на Съединените щати, европейските елити и високопоставените "уоук" елитисти (Уоук - толерантните, мултикултурни и крайно либерални идеи, бел.р.), са публично ангажирани с подобна "трансформация":

"Сега взимаме Джорджия, а после променяме света", каза неслучайно лидерът на малцинството в американския Сенат, демократът Чък Шумър, докато празнуваше "победата" на Джо Байдън.

"Загубата на Тръмп може да бъде началото на края за триумфа на крайнодесните популизми и в Европа", предполага бившият президент на Европейския съвет, Доналд Туск.

Накратко, "Желязната завеса" се спуска, когато уж частни организации (големите дигитални компании) взаимно се всепроникнат с държавата и после предявят претенции към нея като своя собственост.

Тогава няма да има повече нужда невярващият да бъде убеждаван, той ще се изправи пред друга метаморфоза - ще може да бъде заставян и принуждаван.

Регресивните ценности, които са базирани на идентичност, раса и пол бързо се изпускат в класификация "ерес". И както активистите на Блек лайфс матър неспирно повтарят:

"Тишината не е опция, тишината е съучастие."

С напредъка вездесъщото "достигане" на идеологията на Силиконовата долина, диктатът може да бъде постигнат чрез превръщането на "истината" в оръжие.

Това от своя страна може да се постигне чрез изкуствения интелект, за да се достигне "честност при машинното изучаване", която отразява само ценностите на идващата революция.

Можем да станем свидетели как изкуственият интелект "учи" една версия на бинарната "истина", противопоставена на вражеската "неистина".

Как това взаимно проникване се случи е чрез микс от финансирания на стартъп компании от ЦРУ, връзки и договори с държавни агенции, особено в сферата на отбраната.

Всичко това се е правило в защита и подкрепа на пропагандните кампании, обслужващи "правителственостните" наративи.

Тези американски технологически платформи от известно време са фактически сляти със "синята държава" - конкретно с царството на разузнаването и отбраната.

При това, сливането е до степен, че изпълнителните директори вече не се виждат като държавни "партньори" или контрактори, а вместо това, като по-високопоставено елитно ръководство, което конкретно формира и направлява бъдещето на Съединените щати.

Тяхната цел обаче, е да напреднат отвъд американската "сфера" към идеята, че подобна елитарна олигархия в крайна сметка, ще ръководи бъдещото "планетарно управление".

Такова управление, при което техните технологични инструменти като изкуственият интелект, аналитиката, роботиката и машинното учене, ще станат математически и дигитални скелета около чиято структура, светът във всичките си измерения ще бъде администриран.

Няма да има полития, само аналитика.

Неприкритият опит на големите технологични платформи и масмедиите да напишат наратива на Фейсбук и Туитър американските президентски избори през 2020 година, заедно с тяхната кампания, с която настояват, че недоволството е продукт или на вражеска дезинформация, или на "лъжи" идващи от американския президент, или просто глупости, не е нищо друго освен първа стъпка.

Към какво? Към редефинирането на "дисидентите" като рискове за сигурността и врагове на "доброто".

Споменаването на "ерес и дезинформация" допълнително играе ролята да отклонява вниманието от целия залив от неравенство между самодоволните елити и скептичните маси от обикновени граждани.

Партийните елити може да са добре известни с това, че нечестно се обогатяват, но като безстрашни рицари, водещи вярващите в битка, елитаристите могат отново да станат обекти на публично и медийно преклонение.

Героите, които призовават вярващите "още веднъж на пробив"!

Следващата стъпка вече се готви. Както Уитни Уеб пише:

"Ново киберпрестъпление беше започнато в понеделник от ключовата британска разузнавателна агенция Център за правителствени комуникации, която удря по уебсайтовете, които публикуват съдържание обозначено като "пропаганда", и което повдига притенснения относно държавно спонсорираната Ковид-19 ваксина и разпространението й, както и към замесените мултинационални фармацевтични корпорации."

"Подобни усилия са на път и в Съединените щати, където военните наскоро финансираха подкрепяна от ЦРУ фирма.... за да разработят алгоритъм на изкуствен интелект, специфично настроен срещу новите уебсайтове, които промотират "подозрителна" дезинформация свързана с Ковид-19 кризата", казва тя.

Освен това, този изкуствен интелект ще таргетира и всякакви съмнения "за американското военно усилие за Ковид-19 ваксинации, известно като Операция Свръхскорост".

"Според Таймс, Центърът за правителствени комуникации:

"е започнал офанзивна кибероперация за прекратяване на антиваксинната пропаганда, която се разпространява от враждебни държави."

Нещо повече, "разработва се и инструментариум за справянето с дезинформацията и набирането на материали, използвани от Ислямска държава."

"Кибервойната на Центъра за правителствени комуникации на Великобритания не само, че ще свали "анти-ваксинната пропаганда", но също така ще има за цел "да наруши операциите на кибер престъпниците, които са отговорни за нея, включително чрез криптирането на данните им, за да не могат да влизат в тях, както и за да се блокират комуникациите помежду им", пише Уеб.

Освен това, Таймс казват, че "правителството смята справянето с фалшивата информация относно ваксинацията за надигащ се приоритет."

"Това е на фона на възможността за надеждно ваксиниране срещу коронавируса, която се приближава", пишат от Таймс.

Според Уитни Уеб, това "предполага, че усилията ще продължат в тази насока, докато кандидат-ваксината е все по-близо до завършването и одобрението".

"Този по-голям завой към третирането на уж "антиваксърите" като "заплаха за националната сигурност" продължава почти през цялата година и се водеше от Имран Ахмед - директор на базирания във Великобритания Център за борба с дигиталната омраза", пише Уитни Уеб още.

"Тази организация е член на британския правителствен Комитет за справяне с екстремизма и по-точно на Оперативната му груба", обяснява тя.

Имраз Ахмед заяви пред британския вестник Индипендънт през юли месец следното:

"Бих отишъл отвъд наричането на антиваксърите с понятието конспиративни теоретици, за да кажа, че те са екстремистка групировка, която представлява риск за националната сигурност."

След това той казва, че "веднага щом някой е блил изложен на един вид конспирация, лесно е да бъде поведен по пътя, по който приемат по-радикален светоглед, който пък води до насилствен и опасен екстремизъм".

"По подобен начин, тинк-танк свързан с американското разузнаване твърди в скорошно изследване, публикувано месеци преди началото на Ковид кризата, че американското антиваксърско движение представлява заплаха за националната сигурност, в случай на пандемия с нов организъм", твърди Уеб.

Неак да бъдем наясно. Не става въпрос само за работата на разузнавателната общност от Петте очи (разузнаванията на САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия), но и за Ютуб - доминиращата видео платформа, която се притежава от Гугъл.

От Ютуб решиха тази седмица да премахнат видео на института "Лудвиг фон Мизес", което имаше повече от милион и половина гледания, защото предизвиква аспекти на американската политика срещу коронавируса.

Какво за Бога се случва? Класифицирането на института "Лудвиг фон Мизес" като "екстремистки" или пък източник на вражеска дезинформация?!

РАзбира се, има безброй подобни примери.

Накратко казано, става въпрос за Китай. Може би се дължи на страховете, че Китай ще надмине Съединените щати икономически и технологически много скоро.

Не е тайна, че Съединените щати, Обединеното кралство и Европа в по-общ план, се издъниха със справянето си с кризата с Ковид-19 и може би са на ръба на рецесията и финансовата криза.

Китай и Азия по-общо, държат Ковид под контрол. Действително, Китай може да се окаже единствената държава, която ще расте икономически през идната година.

Ето го и разковничето. Пандемията продължава. Западните правителства в голяма степен подкрепят пълните локдауни, доакто се надяват да лавират между частична социална дистанция и поддържане на икономиката отворена.

Но това е като да се опитваш да включиш бутона и в същото време да го изключиш наведнъж.

И западните правителства не постигат нито едно от двете - нито пандемията е под контрол, нито пък другото (да се запазят от бушуващите икономически сривове).

Единственият изход от тази задънена улица, който елитите виждат е да ваксинират всички възможно най-скоро, за да могат с пълна пара да задвижат икономиката.

По този начин, надяват се те, ще спрат китайския поход към Запада.

Но от четиридесет до петдесет процента от американците казват, че ще откажат ваксинацията. Те се притесняват за дълготрайните ефекти върху човешкото здраве.

Притеснения, които изглежда ще бъдат яростно отхвърлени, за да се направи път за "задължителното" налагане на про-ваксинационните послания из целия англоезичен медиен свят.

Няма никакви доказателства все още, че Модерна или експерименталната ваксина на Пфицер са превентирали хоспитализацията или смъртта на някой.

Ако е имало, обществото не е научило за тях. Няма и информация относно това колко дълго защитната полза от ваксината би трябвало да продължи.

Няма информация и за безопасността й.

Е, тогава не е изненадващо, че има обществено съмнение и недоволство, които Центъра за правителствени комуникации и големите дигитални компании имат за цел да смажат.

Дигиталната Желязна завеса не е паднала само над Америка и не е само за нея.

Американските алгоритми и американските социални мрежи влияят и на Европа. А Европа има своите си "популисти" и "излишни" държави - в момента Унгария и Полша.

Брюксел би искал над тях да има една дигитална "Желязна завеса" на унижение и политически остракизъм.

Този месец Унгария и Полша наложиха вето на бюджета от 1,8 трилиона евро на Европейския съюз и пакета за възстановяване, в отговор на плана на Брюксел, който имаше за цел фактически да ги глоби, защото били нарушили принципа за "върховенство на закона".

Както Телеграф отбелязва:

"Много европейски бизнеси зависят от парите и предвид втората вълна на коронавируса, която удря континента, Брюксел се страхува, че съюзниците от Вишегнардската група", може да държат възстановяващия се пакет като заложник относно възраженията им за глобите за "върховенство на закона".

За какво става въпрос тук?

Е, правосъдният министър на унгарския премиер Виктор Орбан въведе серия от конституционни промени. Всяко от тях предизвиква спорове за "върховенството на закона" с Евросъюза.

Най-оспорваната поправка е свързана с анти-ЛГБТ законодателството. Тя гласи изрично, че "майката е жена, а бащата е мъж".

Това добавя допълнително рестрикции за самотните и гей двойките, които искат да осиновяват деца и ще ограничи джендърните преходи само до възрастните хора.

Ветото на Виктор Орбан е още по-показателно за новата Желязна завеса, която се спуска по гръбнака на Европа.

"Завесата" отново е културна и няма нищо общо с "правото".

Брюксел не крие, че е недоволен, че много централно и източноевропейски страни-членки не подписват "прогресивните" ценности.

В корена на това лежи напрежението, че докато "Западна Европа се дехристиянизира, централно и източноевропейските страни-членки се ре-християнизират, като вярата по-рано е била и обединителен пункт срещу комунизма".
Сега пък, тя служи като извора за следвоенната (в смисъл на след Студената война) идентичност на тези държави.

Това въобще не е различно от някои американски "червени" консервативни общности, които се връщат към християнските си корени, на фона на американската политическа поляризация.

Тези комбинирани събития посочват ключова точка на отклонението, която се случва в западната полития.

Едно съзвездие от държави и превърнати в държавни апарати, открито е обявило война на недоволните ("неистината"), чуждестранната "дезинформация" и мнения, които не са подкрепени от техните "проверки на фактите".

Това придобива конкретна форма чрез тихото санкциониране и наказателно полицейства на онлайн платформите от големите дигитални компании.

То се случва под претекста за борба срещу нарушенията и тормоза, както и чрез общонационално задължително образование и обучителни програми за анти-расизъм и критичната социална теория в училищата и работните места.

Освен това и като се вгражда пасивно подчинение и съгласие сред обществото чрез представянето на антиваксърите като екстремисти или пък като риск за сигурността.

Най-сетне и като се започват редица публични спектакли и театри за "излагането на показ" и засрамването на суверенистите и културно "регресивните", които заслужават да бъдат "отхвърлени".

От своя страна, това води до цял един канон от прогресивизъм, който е вкопан в критичната социална теория и анти-расистките и джендърни "науки" и изследвания.

Те също си имат собствена ревизионистка история, като например Проекта 1619 или пък прогресивна юриспруденция, която искат да стане конкретен закон.

Но какво ще стане ако половината Америка отхвърли следващия президент? Какво ще стане ако Брюксел настоява да наложи своя отделен прогресивен канон?

Тогава Желязната завеса ще се спусне със звука на падащ върху камък метал. Защо?

Точно, защото тези, които се придържат към трансформативната си мисия виждат "предизвикването" на нарушителите като път към властта и силата.

Една държава, в която недоволството и всяка културна ерес ще бъдат посрещнати с полицейщина и репресия или както евфемистично го наричат в Брюксел, "върховенство на закона".

Целта на това е да държи перманентно дисидентите пасивни и в отбранителна позиция, карайки ги да се страхуват да не бъдат наречени "екстремисти", както и да се наложи чрез паникьосващи се хора и огради.

Поддържането на обединената западна полития може вече да не е възможно при подобни условия.

Ако губещите в тази борба, които и да са те, започнат да се страхуват, че ще бъдат културно смазани от силите, които виждат техния начин на живот като ерес, която трябва да бъде смазана, можем да станем свидетели на силни ходове за политическо самоопределение.

Когато политическите различия станат непреодолими, единствената ненасилствена алтернатива може да бъде в разтурянето на политическия съюз.

 

 

Алистър Крук*     Превод: СМ

 

* Алистър Крук е бивш британски дипломат и директор на базирания в Бейрут Форум за конфликти.

Станете почитател на Класа