Историческо унижение за Тръмп

Историческо унижение за Тръмп
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    15.01.2021
  • Share:

Тръмп ще влезе безславно в учебниците по история: той е първият президент на САЩ с две процедури по импийчмънт. Обвинението срещу него гласи "подстрекателство към бунт".

 

 

 

Никога досега не е имало две процедури по импийчмънт срещу американски президент. Сега обаче това се промени: с 232 срещу 197 гласа депутатите в Камарата на представителите гласуваха за откриването на втора процедура по отстраняването на Доналд Тръмп. До първата се стигна преди година. Тогава се търсеше отговор на въпроса дали Тръмп е извършил престъпление по украинската афера и дали е използвал властта си за постигането на лични политически цели. Навремето републиканците застанаха твърдо зад своя президент и Тръмп беше оправдан.

 

Говорителката на Камарата на представителите Нанси Пелоси държи в ръце резолюцията за отстраняването на Тръмп

 

Говорителката на Камарата на представителите Нанси Пелоси държи в ръце резолюцията за импийчмънт срещу Тръмп

Сега Доналд Тръмп е обвинен в подстрекателство към бунт. Твърди се, че президентът е подбудил своите привърженици да щурмуват Капитолия.

 

По време на гласуването в Камарата на представителите в Капитолия нащрек бяха войници от Националната гвардия

По време на гласуването в Камарата на представителите в Капитолия нащрек бяха войници от Националната гвардия

 

"Знаем, че бяхме изправени срещу врагове на конституцията. Знаем, че преживяхме въстание, което искаше да погребе волята на народа. И знаем, че президентът подбуди хората към това въоръжено въстание срещу нашата обща страна", гласи становището на демократите.

 

Републиканци: Тръмп наруши клетвата си

 

При щурмуването на Капитолия преди една седмица загинаха петима души. ФБР обяви, че следователите разследват сигнали за конспирация. Не само демократи, а и някои републиканци обвиняват Тръмп за размириците.

 

Резолюцията, с която се иска отстраняването на Тръмп

 

Резолюцията, с която се иска отстраняването на Тръмп

"Президентът положи клетва, че ще пази конституцията от всички нейни врагове - било то външни или вътрешни. Преди седмица опасността, застигнала портите на Капитолия, дойде отвътре. И Тръмп не предприе нищо, за да я спре", каза Дан Нюхаус от Републиканската партия, който е гласувал за процедурата по импийчмънт срещу президента. И девет други републиканци се присъединиха към него. Но те са все още малцинство.

 

Повечето републиканци обвиняват демократите в това, че са обзети от идеята да отстранят президента Тръмп. Депутатката Лаурен Бобърт, привърженичка на дяснорадикалното движение QAnon, твърди, че миналото лято либералните американци били виновни за ескалацията на протестите срещу полицейското насилие. "Кога ще подведат под отговорност левите? Те призоваха към насилие, което превърнаха в нещо нормално. Вместо да помагаме на американците в този момент, ние започваме нова процедура по импийчмънт, която ще поляризира още повече обществото", каза тя.

 

Делото в Сената: когато Тръмп напусне Белия дом

 

Решението обче вече е взето. Сега трябва да бъде открито делото в Сената, втората Камара на Американския конгрес. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл обаче смята, че задесанието не би трябвало да започне преди идния вторник. Това означава, че процесът ще започне едва след като Тръмп напусне Белия дом.

 

За осъждането на Доналд Тръмп са необходими най-малко 67 от 100-те сенаторски гласове, т.е. необходима е поддръжката на поне 17 републикански депутати. Ако той бъде осъден, след това ще е достатъчно и обикновено мнозинство, за да бъде забранено на Тръмп да поема държавни постове в бъдеще. Ако му бъде наложена такава забрана, той няма да може да се кандидатира за президентските избори през 2024 година.

 

Доналд Тръмп - пръвият американски президент с две процедури по импийчмънт

 

Доналд Тръмп - пръвият американски президент с две процедури по импийчмънт

Самият Тръмп все още не е коментирал решенито на Камарата на представителите за откримването на процедурата по импийчмънт. Вместо това той за пореден път се опита да се дистанцира от размириците и агресивните си поддръжници. Неговите истински привърженици не биха одобрили насилието, каза Тръмп в реч пред Белия дом, разпространена по YouTube.

 

Драконовски мерки за сигурност

 

Идната сряда, 20 януари 2021, Джо Байдън ще положи клетва като нов американски президент. Мнозина се опасяват от нова вълна на насилие по време на церемонията по встъпване в длъжност. Поради това са предприети драстични мерки за сигурност. Около Капитолия ще бъдат разположени 15 000 войници от националната гвардия и ще бъдет предприети редица ограничителни мерки - като постяването на огради далеч пред сградата на Конгреса. Центърът на Вашингтон заприличва все повече на крепост.

Станете почитател на Класа