Байдън не бива да пренебрегва Русия

Байдън не бива да пренебрегва Русия
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    24.01.2021
  • Share:

„Днес е време разделно, но такива времена сме преживявали — след Втората световна война. Но не виждам такива размирици днес. Днешното разделение е отчасти в политическия елит. Част от републиканците в Конгреса и отделните щати развиха култ към Доналд Тръмп. Веднъж увлекли се по един култ, хората трудно ще бъдат убедени, че идолът им е грешен“.

 

Проф. Марк Креймър: "Байдън не бива да пренебрегва Русия“

Т

ова коментира пред БНР Марк Креймър, професор по история от Харвард.

Според него задачата на Джо Байдън не е да гради отново, а да възстанови интегритета на институциите, които в миналото са работели добре.

 

„Бих го определил като президент на реставрацията, такъв, който поправя щетите, нанесени от неговия предшественик… Тръмп създаде доста прецеденти, повечето негативни. Но в една част от света постиженията му са забележителни — Близкия изток, споразумението между Израел и някои арабски държави. Пред Байдън стои проблемът с Иран. Не ми се струва, че едно възобновяване на сделката от 2015 година ще бъде възможно“. 

 

В предаването „Събота 150“ проф. Креймър допълни:

 

„На дневен ред е Северна Корея. Към днешна дата тази страна има повече ядрени оръжия и представлява по-голяма заплаха, отколкото когато Тръмп дойде на власт…

 

 Китай е по-опасен от Русия, отстъпва на Русия само във военно отношение, но икономически е по-силен. 

 

Инстинктивно Тръмп прозря, че срещу Китай е необходим по-агресивен подход. Но търговската война не беше начинът. Китай трябваше да бъде изгонен от Световната търговска организация или да бъде принуден да се съобразява с правилата ѝ.

 

Русия не е в добра икономическа форма, но модернизира военните си сили. Байдън не бива да пренебрегва Русия“. 

 

По думите на историка повторното изграждане на съюзните връзки в НАТО е въпрос, който касае и България.

„Байдън не идва в Белия дом като невежо парвеню, какъвто беше Тръмп. Байдън ще съумее да поправи щетиje върху НАТО, нанесени от Тръмп, но ще му трябва време“. 

 

 

 

Интервю на Деян Йотов с проф. Марк Креймър в предаването „Събота 150“

Станете почитател на Класа