Европа предприема мерки, заплашващи господството на долара

Европа предприема мерки, заплашващи господството на долара
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    26.01.2021
  • Share:

Преди година, уморен от съревнование с американските електронни платформи, Брюксел реши да подготви до есента на 2020 г. стратегия за създаване на единна платежна система, за да намали зависимостта на европейския пазар от „Виза“ и „Мастъркард“. Опитът не беше много успешен - намеси се коронавирусът. Обаче намерението да се отклонят от доларовия път остана.

 

В деня на встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари, приветствайки с една ръка новия президент на САЩ, обещаващ да укрепи трансатлантическото партньорство, Европейската комисия с другата предприе нов опит за „използване на общата европейска валута на глобално ниво за премахване на уязвимостта на финансовия пазар, прекалено зависим от щатския долар“. Тази спешна мярка ще бъде прегледана и одобрена през януари.

 

Прието е така нареченото съобщение на Европейската комисия. Революционно в документа е, че той задължава Европейската комисия да предприеме инициатива към своите търговски партньори, за да „стимулира използването на еврото в разплащанията, да укрепи статута на еврото като основна валута в секторите на търговията, енергетиката и суровините и да засили прилагането и прилагането на политиката на ЕС за санкции“. Тук позицията на ЕС не се различава от усилията на Русия и Китай да отделят икономиките си от долара и да направят взаимни разплащания в национални валути. Да припомним, че 8 страни от Латинска Америка - Боливия, Венецуела, Хондурас, Куба, Никарагуа, Еквадор, Бразилия и Уругвай - вече са изоставили долара във взаимната търговия.

 

Бързо нарастващата сфера на европейските електронни плащания, безцеремонно разкъсвана от американски технологични компании, подтиква ЕС да създаде своя собствена система за бързи плащания, независима от съществуващата и способна да се конкурира с глобалните компании. Да не разчита на долара.

 

Не само Доналд Тръмп и коронавирусът принудиха Брюксел да постигне автономна навигация в глобалната икономика. Според базираната в Ню Йорк аналитична компания „Проджект Синдикейт“ еврото в продължение на много години е в авангарда на атаката. След Брекзит и началото на „пандемията“ обединена Европа беше спасена от колапс чрез 750 милиарда евро от така наречения фонд за възстановяване и издаването на еврооблигации, които натрупаха дългове на страните от ЕС. Това принуди Брюксел да зареже политиката на "черна нула", което означава задължителен бездефицитен баланс на държавите от ЕС.

 

През годините на управлението си Тръмп настояваше Федералния резерв да печата долари. Постоянно отслабващият долар донесе печалба от износа и отчасти компенсира щетите от увеличените социални помощи по време на „пандемията“. Новият президент на САЩ завъртя още повече колелото на печатарската машина на ФР. Тръмп отпусна 600 долара на всеки данъкоплатец, Байдън добави още 1400. Стимулиращият пакет за новия президент е близо 2 трилиона, от които половината ще отидат за помощ на населението, 400 милиарда за борба с коронавируса и ваксинациите, а останалите за подкрепа на засегнатите от "пандемията“ предприятия. Уолстрийт не се съмнява, че основната валута в света ще продължи да отслабва. Освен това Великобритания с нейния Брекзит и спада на износа за Европейския съюз с повече от една трета води до отслабване на лирата.

 

Сега всички спекуланти на валута разграбват еврото като топъл хляб. Европейската централна банка не иска да предприеме стъпки за повишаване на лихвата за рефинансиране. „Проджект Синдикейт“, позовавайки се на спекулантите на валутните борси, вярва, че ЕЦБ „е направила изкупителна жертва от еврото, което сега е лесно да се избута“. В същото време европейските износители са именно тези изкупителни жертви, тъй като те трябва да поемат тежестта на нарастващото евро. ЕС спешно трябва да намери възможности за подкрепа на банките, без да уврежда износа. И отговорът е добре известен: банките трябва да стимулират износа на вътрешния пазар на еврозоната. Италианците, продаващи повече стоки на Германия и други северни страни от Европейския съюз, ще бъдат по-малко зависими от укрепващото евро. Това обаче не освобождава ЕС от основната опасност - глобалният финансов пазар е твърде зависим от щатския долар, за да може да облекчи финансовото напрежение. „Падащата стойност на активите на европейските компании през последните години вече провокира риска от хищнически поглъщания на стратегически европейски фирми“, алармира „Еурактив.“ За да поеме контрола върху собствената си валута, Европейският съюз трябва да укрепи стратегическата си независимост чрез засилване на международната роля на еврото. Да направи еврото способно да се противопостави на незаконното екстериториално прилагане на едностранни санкции от САЩ. Следователно започна поредното подкопаване на световната мощ на долара.

 

Европейската комисия вярва, че засилването на ролята на еврото ще донесе „по-голяма стабилност на системата“, тъй като диверсифицира режима на обменния курс в света и може да намали последиците от възможните трусове в паричната политика на САЩ. Брюксел очерта 15 ключови действия, които трябва да предприеме, за да постигне целта. Те включват завършване на банковия съюз на ЕС, напредък в съюза на капиталовите пазари, разработване на деноминирани в евро деривати за енергийни източници и суровини, стимулиране на деноминирани в евро инвестиции, провеждане на изследвания с финансови играчи, институционални инвеститори и други организации в подкрепа на използването на евро като валута за фактуриране и деноминация.

 

Най-големият европейски пазар в света е уморен да седи под доларовия похлупак. В контекста на липсата на растеж на БВП в Европейския съюз това става особено опасно. А европейците вече са поканили новия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен на неформална среща на външните министри на ЕС в Лисабон на 4 март.

 

 

Елена Пустовойтова,   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа