В САЩ предстои огромна демократична чистка

В САЩ предстои огромна демократична чистка
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    26.01.2021
  • Share:

Днес в Америка се случват много удивителни неща, които могат да бъдат описани само от гледна точка на философията на постмодерното, когато голата сметка и пълната ирационалност, най-новите постижения на социалното инженерство и елементите на архаизма странно се преплитат и комбинират помежду си на практика. Успоредно с това се унищожават всички традиционни представи за морала. Като цяло такава е обстановката в навечерието на падането на Вавилонската кула.

 

Сега изборните победители започнаха да говорят за изчистване на опонентите си от всички социално значими структури. Очевидно демократите са наясно, че това, което са обещали на избирателите, не може да бъде изпълнено. Затова скоро могат да се очакват опити за политически реванш. И за да се предотврати реванша, победеният враг трябва да бъде „довършен в бърлогата си“. Мирише или на репресиите от 1937 г. в СССР, или на антиутопията на Джордж Оруел "1984".

 

В Конгреса на САЩ демократите инициираха приемането на Закон за предотвратяване на вътрешния тероризъм, напомнящ на Закона за патриотизма, който значително ограничи свободите в страната след събитията от 11 септември 2001 г.

 

Всички идентифицирани участници в „завземането на Капитолийския хълм“ на 6 януари трябва да попаднат под тази „превенция“, въпреки че повечето от тях са били просто любопитни зяпачи. Предполага се, че новият закон може да засегне всеки поддръжник на Тръмп.

 

По искане на ФБР и законодателите, “Фейсбук” започна да предоставя на федералните власти данни за потребителите, участвали в нахлуването в Капитолия. Според "Форбс" в обвинителния акт, подаден срещу нюйоркчанина Кристофър Кели, например е намерена заповед за достъп до профила му във “Фейсбук”. След като получава сигнал, че профилът на заподозрения съдържа изображения, потвърждаващи участието му в атаката срещу Конгреса, ФБР иска кореспонденцията му, телефонния му номер и имейл адрес. Сред данните, предоставени от “Фейсбук”, е и личната кореспонденция на Кели с други потребители. Според анализ на Програмата за екстремизъм на университета “Джордж Вашингтон” социалните медии са включени в 78% от наказателните дела, заведени в разследването за случилото се около Капитолия.

 

Специално внимание се отделя на информационните ресурси, въпреки, че те вече са доминирани от демократите: очевидно те са насочени към сто процента контрол върху медийната сфера, което да им позволява да рисуват всякакви образи на реалността. Неслучайно сред първите решения на президента Байдън беше отстраняването на Майкъл Пак от поста шеф на Американската агенция за глобални медии. Всички правителствени телевизионни оператори бяха под неин контрол, включително многопрофилният гигант „Гласът на Америка“. Уволнени са директорът Робърт Райли и заместникът му Елизабет Робинс. Не може да се говори, че тези органи, излъчващи на много езици по света, се отличават с ориентация в полза на Тръмп: те просто се опитват да запазят неутралитет във вътрешнополитическата борба и да не представят държавния си глава в грозна форма пред другите страни. Сега обаче това не е достатъчно; изисква се пълно подчинение на една от борещите се страни.

 

Обсебеният от Тръмп Си-Ен-Ен предлага неговите привърженици да се третират като хора с умствени увреждания, които са се подчинили на лидер на секта. Те дори проведоха специално предаване - разговор със психиатъра-специалист по сектите Стивън Хасан, който има личен опит да бъде в тоталитарната църква на Муун Сан-мьон и е автор на произведението „Култът към Тръмп“. Водещият от Си-Ен-Ен се интересуваше предимно от мнението на психиатъра за „как да се излекуват хора“, лоялни към бившия президент?

 

Според Хасан тези хора са „измамени в авторитарна политическа секта“. Те „са претърпели радикална промяна в личността, която в психиатричната литература се нарича дисоциативно разстройство“ . Затова основната задача на цяла Америка е „да премахне програмата на авторитарен лидер, с други думи депрограмиране, защото всички ние сме изпитали негативното влияние на Доналд Тръмп“. Човек трябва да „направи свое собствено откритие, че всичко, в което е вярвал, не си заслужава нищо“. Самият Хасан изрази готовността си да даде съответните препоръки в Конгреса. Както той заяви, „реалният потенциал за дерадикализация ще бъде на тези, които обичат и уважават действащите членове на Конгреса“.

 

Засега ситуацията в САЩ се развива по-скоро според сценария, очертан в антиутопията на Джордж Оруел „1984“. Романът е публикуван през 1949 г., в разгара на Студената война и се отнася към съветската действителност, но се оказва, че важи за всички времена и общности. Освен това Оруел е поданик на Британската империя и не може да не види накъде се насочва англосаксонската цивилизация.

Всички атрибути на този антиутопичен роман са очевидни в съвременна Америка. Изглежда все едно героите на Оруел са влезли в живота. Има и конгрес, изискващ любов и поклонение от "пролите". И всевиждащ „Голям брат“ под формата на господарите на социалните мрежи, подкрепени от силата на държавната програма “ПРИЗМА”, която контролира информационните потоци в света. И отъждествяването на „деликтите на мисълта“ с последващото „лечение“ на мозъка и „петте минути омраза“ към външни и вътрешни врагове в основните телевизионни канали и „младежкия анти-секс съюз“ с прославянето на трансджендъра , и още много.

 

Разбира се, Тръмп не предизвиква особено съчувствие и руснаците нямат причина да го обичат, но в Русия от векове е обичайно да се симпатизира на човека, който е обвинен във всички мислими и немислими престъпления.

Тръмп целенасочено и енергично се превръща в „изкупителна жертва“, като го натоварват с греховете на „избрания народ“ и го карат в „пустинята Флорида“. Без Тръмп, казват те, ние сме чисти и можем да започнем нов живот. Древните евреи многократно са извършвали тази процедура в юдейската пустиня, но резултатът не е бил много убедителен; след това трябва да се търся нова жертва и всичко да се повтори отначало. Няма причина да се смята, че постиженията на Джоузеф Байдън и неговия екип в копирането на старозаветния опит ще надминат първоначалния модел.

 

 

Дмитрий Минин  Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа