Венецуела ще получи 10 милиона дози от руската ваксина Sputnik V

Венецуела ще получи 10 милиона дози от руската ваксина Sputnik V
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    26.01.2021
  • Share:

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви в неделя, че страната му ще получи "много скоро" 10 милиона дози от руската ваксина срещу коронавируса Sputnik V чрез хуманитарния въздушен лифт, създаден между Каракас и Москва.


Президентът обяви, че страната му води преговори и други ваксини да пристигнат в страната.


В отчета си относно борбата на Венецуела срещу covid-19, Мадуро поздрави народа за спазването на радикалната карантина и призова да не се отпускат мерките за превенция.


Той се позова и на Карвативир, препарат за лечение на covid-19, който според президента е използван в карибската страна като "мощен антивирусен препарат, който неутрализира коронавируса и чието масово производство ще започне във Венецуела още тази седмица."


Ваксината Sputnik V, разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология Гамалея не съдържа живи човешки аденовируси, а аденовирусни вектори, които не се размножават и са напълно безопасни за здравето. Всъщност ваксината се основава на съществуваща двувекторна платформа, с която вече са създадени други ваксини. Резултатите, получени по време на третата фаза на клиничните изпитвания на Sputnik V, показват, че ефикасността на руския медикамент е 91,4%.

Станете почитател на Класа