Чешките заведения отварят въпреки забраните, ще правят политическо движение срещу ограниченията

Чешките заведения отварят въпреки забраните, ще правят политическо движение срещу ограниченията
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    26.01.2021
  • Share:

Протестът в Чехия започна в събота, когато стотици ресторанти и кръчми се отвориха отново и се присъединиха към инициативата, организирана от движението Chcipl PES (Кучето е мъртво). Групата на активистите е основана от няколко собственици на развлекателни заведения, а името се отнася до чешката система PES („куче" на чешки), която регулира ограниченията.


„От дълго време сме разочаровани от правителството и искаме да покажем, че то е избрало грешния начин", каза пред AFP Иржи Дженечек съосновател на Chcipl PES, управител на пивоварна и ресторант.


Забавленията, включително ресторанти и пъбове, както и кина, театри, зоологически градини и други „несъществени" бизнеси, остават затворени в цялата страна от октомври миналата година в опит да се ограничи разпространението на Covid-19. Бе им разрешено да отворят за кратко - и с ограничен капацитет - по време на коледните празници. Заведенията, които се противопоставят на забраната, са изправени пред глоби до 20 000 крони (932 долара) за нарушаване на правилата.


„Присъединих се към протеста, защото смятам, че правителствената заповед и това, което тя ни причинява през последните пет месеца, са погрешни. Вижда се, че броят на болните все още нараства, докато ресторантите са повече или по-малко затворени от октомври ", каза Мартин Мачек, собственик на два ресторанта цитиран от местните медии.


Заразените с коронавирус в Чешката република надминаха границата от 900 000, като ежедневното увеличение на регистрираните случаи все още се движи около 8 000 случая. Повече от 15 000 души са починали от болестта в страната. Въпреки че цифрите са по-ниски от тези на най-засегнатите държави, коронавирусът вече е засегнал близо една десета от населението от 10,6 милиона.


Движението Chcipl PES, създадено през есента на миналата година, вече организира няколко протеста, за да осъди ограниченията за коронавирус, които според тях не са постигнали нищо друго, освен да навредят сериозно на ресторантьорския бизнес. Този месец групата издигна километрова верига чаши за бира в центъра на Прага.


По-рано тази седмица организаторите на движението излязоха с идеята да сформират политическа група, като всеки бар и ресторант се превърне в политическа клетка. Това би им позволило да прикрият излизането по барове като политически събирания, които са освободени от ограниченията.

 

„Предимството на политическото движение ... е, че можем да се срещаме точно както нашите политици могат да се срещат в парламентарната столова", каза съоснователят на групата Дейвид Биксадски.

Станете почитател на Класа