Русия възобнови в Дания работата за завършване на газопровода "Северен поток 2"

Русия възобнови в Дания работата за завършване на газопровода "Северен поток 2"
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    26.01.2021
  • Share:

Руският шлеп "Фортуна" поднови полагането на тръби в датски води, за да завърши газопровода "Северен поток 2", съобщиха представители на компанията в неделя.


„Корабът„ Фортуна "започна работа по възобновяването на строителството на газопровода„ Северен поток 2 "в района на строителните работи в датски води", съобщава агенция ТАСС. Според компанията всички строителни работи се извършват в пълно съответствие с получените разрешителни.


Северен поток 2, чието изграждане вече е завършено над 90%, ще увеличи капацитета за доставка на газ на Северен поток 1 и ще удвои доставките на природен газ от Русия до Германия през Балтийско море. Обемите на газ, доставен по тръбопровода, ще бъдат достатъчни за снабдяване на 26 милиона домакинства.


С дължина от 1230 километра, Северен поток 2 е един от най-дългите морски газопроводи в света. Маршрутът му преминава през Балтийско море през териториалните води и / или изключителните икономически зони на пет държави: Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.


Законодателите на Европейския парламент одобриха в четвъртък резолюция, в която призовават ЕС да спре завършването на газопровода "Северен поток 2" в отговор на ареста на руския опонент Алексей Навални при пристигането му в Москва от Берлин.


Въпреки критиките на някои от колегите си от блока, германският канцлер Ангела Меркел продължава да подкрепя проекта и заяви в четвъртък, че не е променила позицията си по тръбопровода, според Ройтерс.


Изграждането на германския участък на „Северен поток 2" бе възобновено на 11 декември и продължи въпреки заплахите от санкции от САЩ.

Станете почитател на Класа