Венецуела арестува 19 души при опит за трафик на 4,2 тона кокаин

Венецуела арестува 19 души при опит за трафик на 4,2 тона кокаин
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    29.01.2021
  • Share:

Главният прокурор на Венецуела Тарек Уилям Сааб съобщи в сряда за ареста на 19 души, които са участвали в трафика на 4,2 тона кокаин в кораб с венецуелска регистрация.


„На 17 януари френските власти поискаха от бреговата охрана на Венецуела разрешение за посещение и претърсване на кораб под флага на Венецуела, наречен Caribe Azul, който се намира на 500 морски мили северозападно от Суринам, тъй като се предполага, че е част от международната търговия с наркотици , "Обясни Сааб.


Действието е разрешено, след като се потвърди, че това е кораб, регистриран във Венецуела. "След като френските власти се върнаха кораба, те потвърдиха наличието на осем члена екипаж с венецуелска националност и 177 бали по 24 килограма кокаин", каза той.


След изземването прокурорът обясни, че делегация, съставена от Публичното министерство, Националната служба за борба с наркотиците (ONA) и Венецуелската канцелария, е пътувала до Мартиника, за да наблюдава унищожаването на наркотика, да получи производството, доказателствата и осемте задържани.


"Разследването разкри, че наркотикът не е тръгнал от Венецуела, а е бил натоварен в открито море с моторни лодки от друг кораб, наречен Arcángel. След това е прехвърлен в Caribe Azul, за да бъде разтоварен в международни води от чуждестранен кораб, т.е. това е транснационално престъпление ", каза Сааб.


В допълнение към осемте арестувани от френския флот, прокуратурата е идентифицирала още 12 души, свързани с инцидента, за които са били издадени заповеди за незабавно арестуване и 11 от тях са вече арестувани.
"Искам да поздравя френските власти за сътрудничеството им за демонтирането на тази мафия за трафик на наркотици", каза Сааб.


Сааб подчерта, че сред задържаните е Бени Палмери Баки, представител на флота и брат на бившия секретар на предишното Национално събрание Анджело Палмери.


„Този субект беше осъден през 2015 г. в съд в Маями, след като се призна за виновен за сътрудничество с колумбийския наркобарон Хайме Алберто Мартин Замора, който беше задържан от венецуелските власти през 2010 г. и екстрадиран в САЩ", подробно обясни Сааб .

Станете почитател на Класа