Боливия получи първата партида от руската ваксина Sputnik V

Боливия получи първата партида от руската ваксина Sputnik V
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    29.01.2021
  • Share:

Правителството на Боливия потвърди, че на 28 януари, в страната ще пристигне първата партида от руската ваксина Sputnik V срещу covid-19, което я прави втората в региона получила тази ваксина. Пратката от около 20 000 бройки, отпътува вчера от Москва за Буенос Айрес с полет на Aerolineas Argentinas.


„Първата партида ваксини, която ще позволи стартирането на имунизацията на боливийското население, е на борда на самолета Airbus 330-200 AR1062, който излетя от международното летище Шереметиево, Москва, Русия, за Буенос Айрес (Аржентина ), където ще се извърши претоварването на самолет на Боливийската държавна авиационна компания (BoA), пътуващ към Ла Пас ", се казва в изявление на външното министерство.


Официалният текст уточнява, че предоставянето на ваксините на московския изследователски център Гамалея, „е било договорено директно с Руския фонд за директни инвестиции без посредници след интензивна и тежка работа на връзките на всички нива, за предоставяне на повече от 5 милиона дози ваксина Sputnik V срещу коронавируса".


Президентът на Боливия Луис Арсе потвърди от своя акаунт в Twitter, че 20 000 дози ще пристигнат в страната скоро.


Правителството изчислява, че максималният пик на разпространение на коронавируса в Боливия може да настъпи през февруари, според резултата от три от четирите проучвания, поръчани от правителството, съобщава местният вестник Los Tiempos.


Боливия вече е надхвърлила 200 000 заразени и 10 000 смъртни случая от covid-19, а Ла Пас и други градове вече са установили мерки за ограничаване за различни сектори.


„Придобихме 5,2 милиона ваксини, които са в допълнение към тези, които ще получим със системата Covax (механизъм, създаден от СЗО за справедливо разпределение на ваксината), с които ще постигнем 80% от нашето население", обяви президентът на Боливия Луис Арсе обяви на своя Twitter акаунт.


Според президента Боливия ще получава дози Sputnik V от януари до май тази година, като за прилагането им приоритет ще бъде даден на най-уязвимото население. Първите ваксини да бъдат предназначени за персонала на здравните центрове в Ла Пас и Санта Круз.

Станете почитател на Класа