В Испания разработват лекарство, намаляващо със 100% вирусното натоварване на covid-19

В Испания разработват лекарство, намаляващо със 100% вирусното натоварване на covid-19
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    29.01.2021
  • Share:

Международен екип от изследователи, ръководен от испанския вирусолог Адолфо Гарсия-Састре, публикува в списание Science първите данни за "мощната доклинична ефикасност на плитидепсин", химично съединение, което може да се превърне в най-успешното лечение срещу новия коронавирус.


Изследователите са направили сравнение на ефектите на това лекарство с тези на ремдезивир, един от антивирусите, използван клинично срещу COVID-19 - въпреки че в момента е препоръчан от СЗО - при две групи заразени мишки. Резултатите показват, че плитидепсинът инхибира репликацията на вируса около 100 пъти повече и освен това има положителни ефекти при намаляване на възпалението на дихателните пътища.


Работата описва подробно как действа лекарството, което не атакува директно вируса, а по-скоро протеин, който трябва да поеме контрола върху биологичния механизъм на клетките и да го постави в услуга на собственото си размножаване. Плитидепсин блокира този протеин, наречен eEF1A в човешките клетки, и го оставя извън обсега на вируса, който по този начин губи способността си да се самовъзпроизвежда.


В лабораторията учените успяха да установят, че при двата различни наблюдавани животински модела на инфекция със SARS-CoV-2 „тестът демонстрира намаляването на вирусната репликация, което води до 99% намаляване на вирусното натоварване в белия дроб на животни, лекувани с плитидепсин".


Плитидепсинът е синтетично лекарство, произведено от вещество от средиземноморски видове морски игли, безгръбначни животни и хермафродити, които живеят прикрепени към скали, черупки или извори. Компанията PharmaMar разработи лекарство с търговското наименование „Aplidine" от това химично съединение с първоначалното намерение за лечение на рак на кръвта, наречен множествен миелом.


С избухването на пандемията PharmaMar започна клинични изпитвания за тестване на ефикасността на това лекарство срещу COVID-19 и през юли вече обявиха, че техният продукт е 80 пъти по-ефективен от ремдезивир. По това време резултатите бяха обявени без одобрението на призната научна публикация.


Резултатите, публикувани в списание Science от екипа на испанските изследователи, повишават доверието в предстоящото приложение на плитидепсин за успешно лечение за хора, страдащи от Covid-19.

Станете почитател на Класа