Блинкен: „Нашето лидерство е необходимо по целия свят и ние ще го предоставим“

Блинкен: „Нашето лидерство е необходимо по целия свят и ние ще го предоставим“
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    29.01.2021
  • Share:

Новият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви по време на първата си реч в офиса, че лидерството на страната му "е необходимо в целия свят" и се ангажира да го осигури.


"Светът ни наблюдава интензивно в момента. Те искат да знаят дали можем да излекуваме нашата нация. Те искат да видят дали ще водим със силата на нашия пример, дали ценим дипломацията с нашите съюзници и партньори, за да отговорим на големите предизвикателства на нашето време" посочи Блинкен.


"Американските ценности са благородни и силни и ние ще се ангажираме отново с тях. Американското лидерство е необходимо по целия свят и ние ще го постигнем, защото е много по-вероятно светът да решава проблеми и да се справя с предизвикателства, когато САЩ са там," - каза дипломатът.


Блинкен също подчерта, че северноамериканската държава "все още има по-голям капацитет от която и да е друга страна да мобилизира другите за подобряване и Държавният департамент ще бъде от основно значение за всичко това".


Думите на държавния секретар идват, когато администрацията на Байдън прави пауза или поставя под контрол няколко решения от външната политика от ерата на Тръмп. Така няколко доходоносни договора за продажба на оръжие за Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия бяха временно прекратени.


В разговор с репортери скоро след церемонията Блинкен отбеляза, че администрацията проучва подробностите на мирното споразумение между САЩ и талибаните, подписано през февруари 2020 г., и е готова да се върне към ангажиментите по ядрената сделка с Иран от 2015 г., от което бившият президент Доналд Тръмп се оттегли, но само ако Техеран спазва изцяло условията на пакта. Освен това е иницииран „цялостен преглед на отношенията между Вашингтон и Москва", съобщава АП.


Един от въпросите, за които Блинкен е особено загрижен, е определянето на хутите като "терористична организация", ход, обявен от бившия държавен секретар Майк Помпео само 10 дни преди края на администрацията на Тръмп. "Ние го разглеждаме много спешно и много внимателно", каза дипломатът, тъй като експертите предупреждават, че този ход допълнително ще изостри хуманитарната криза в Йемен.

 

Междувременно международният анализатор Роберто Кесада смята, че преди да говори за световно лидерство, новият държавен секретар ще трябва да направи оценка на външната политика на администрациите на Тръмп и Обама по отношение на южната граница на страната.

Станете почитател на Класа