Бил Гейтс поиска да се премине към 100% синтетично говеждо месо, за да се спаси планетата

Бил Гейтс поиска да се премине към 100% синтетично говеждо месо, за да се спаси планетата
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    18.02.2021
  • Share:

Третият най-богат човек в света преминава от проповядване за пандемии към популяризиране на новата си книга за изменението на климата, призовавайки човечеството да възприеме научно-фантастичната идея за фалшиво месо, за да се спаси земята от парникови газове.


Във вторник беше публикувана новата книга на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс „Как да избегнем климатични бедствия: Решенията, които имаме, и пробивите, от които се нуждаем". В едно от интервютата, популяризиращи книгата, за намаляване на нивата на метан той се аргументира да се отървем от добитъка и да го заменим с научно-фантастичното отглеждано месо.


"Мисля, че всички богати страни трябва да преминат към 100 процента синтетично говеждо месо", каза Гейтс пред Technology Review в статия, публикувана в неделя. „Можете да свикнете с вкусовата разлика и с твърдението е, че те ще направят вкуса още по-добър с времето. В крайна сметка тази зелена премия е достатъчно скромна, за да можете някак да промените поведението на хората или да използвате регулация, за да изместите напълно търсенето."


„Действителните животни са далеч по-ефективни от която и да е технология, разработена от човека", изтъкна един шегаджия в Twitter, като дефинира „напълно функционален самовъзпроизвеждащ се био-реактор от целулоза към протеин за производство на говеждо месо, известен също като крава".


Уотсън добави, че Гейтс „извежда безброй фермери от бизнеса, докато купува рекордни количества земеделска земя и монополизира световното производство на храни". Той не беше единственият, тъй като и други посочиха, че Гейтс вече е придобил 268 000 акра земя в 19 американски щата.


Конгресменът Томас Маси (R-Kentucky) предприе различен подход, заявявайки, че " американците ще ядат истинско говеждо месо още известно време, тъй като имаме 27,9 трилиона долара дълг, а Гейтс иска само богатите държави да приемат изкуственото месо".


През 2019 г. конгресменката Александрия Окасио-Кортес (D-Ню Йорк) беше подигравана, че пусна предложение за „Зелен нов курс", което щеше да се отърве от „пърдящите крави и самолети" в продължение на десетилетие. Основателят на Грийнпийс Патрик Мур го оцени като „помпозен туит, който ще ни убие всички."


Сегашният президент на САЩ Джо Байдън изглежда е приел изцяло амбициозното предложение за сваляне на емисиите на въглерод.

Станете почитател на Класа