Kой е милионерът Антонис Шварц...

Kой е милионерът Антонис Шварц...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.03.2021
  • Share:

Той е млад и свръхбогат, наследил е милионите на семейната империя. Казва, че кариерата в концерн не е за него. Но затова пък иска да промени света. 32-годишният Антонис Шварц дари половин милион евро

на Зелената партия.

 

 

 

Новината със сигурност много е зарадвала германската Зелена партия - преди броени дни тя получи дарение от половин милион евро, което е най-голямото в историята ѝ. Дарителят се казва Антонис Шварц - наследникът на известния фармацевтичен концерн "Шварц". Какво още се знае за младия милионер?

 

Историята на семейство Шварц

 

Антонис Шварц е израснал в Мюнхен. Майка му е гъркиня, бащата е от рода Шварц, основал след Втората световна война едноименния фармацевтичен концерн, който навремето се нарежда сред 80-те най-големи акционерни дружества в Германия и има 4200 служители. През 2006 година семейство Шварц продава компанията на белгийския фармацевтичен концерн UCB за сумата от 4,4 милиарда евро.

 

Навремето сделката привлича вниманието не само с високата цена, но и с подаръка за служителите на концерна - по 10 000 евро за всеки, с изключение на ръководството. Предназначението на бонуса е да успокои хората при продажбата. „Като семейна фирма имаме определен ангажимент към нашите служители", заяви навремето тогавашният шеф на концерна Патрик Шварц-Шюте. Въпросните бонуси излизат на семейството 42 милиона евро.

 

Антонис Шварц наследява семейното имущество с навършването на 18 години, но докато следва, така и не го докосва. Той учи европейски изследвания в Лондон и мениджмънт в Мадрид, а през 2013 година се премества да живее в Атина. Още по време на следването си богатият наследник размишлява над въпроса как би могъл да промени света към по-добро. Особено след като се сблъсква с апатията на своите колеги, които не се интересували от своята отговорност за бъдещето, а единствено от професионалната си кариера.

 

"Всички искаха да работят в някоя голяма банка и да получават бонуси. А аз осъзнах, че кариерата в концерн не е за мен", споделя Шварц пред германското издание „Виртшафтсвохе".

 

Младият милионер се насочва към проекти в социалната сфера. Заедно с други дарители през 2014 основава в Атина портала „Vouliwatch", който има за цел да направи по-прозрачни не само даренията за партиите, но и дейността на отделните депутати. През 2016 година Шварц основава и фондацията „Guerilla", която оказва подкрепа на активисти и социални движения в Европа.

 

Парите като вълшебна пръчица

 

„Като заможен човек имаш възможност да раздвижиш определени неща. Разполагаш с един вид вълшебна пръчица, която ти позволява да предизвикаш промени към по-добро. И е недопустимо да не го правиш в критични времена като днешните", обяснява Антонис Шварц.

 

Около 30% от парите му са вложени в т.нар. Impact Investing - инвестиции, които се ръководят от принципите на устойчивостта, екологията и етиката. А от профила на Шварц в Линкедин става ясно, че от няколко месеца работи като мениджър на свободна практика в новосъздадената фирма Curingshot, която предлага здравословни напитки с джинджифил и куркума. Профилът му разкрива и още нещо: Антонис Шварц не за първи път се ангажира с каузата на Зелените - през 2019 година той дарява на партията 65 000 евро.

 

А миналата година Шварц е един от 83-мата милионери, подписали писмо-апел до политиците да ги обложат с по-високи данъци във времената на пандемия.

 

 

 

Десет световни чудеса, които можем да изгубим

Това са тропическите гори, които регулират глобалния климат и поради своето биологично разнообразие имат огромна стойност за нас - хората. Сечта и изгарянето им заради развитието на животновъдството и земеделието обаче застрашават все по-големи площи от ценната екосистема. Поради изсичането на дърветата количествата дъжд там намаляха с една четвърт, площта неизбежно ще се превърне в степ.

 

Белите дробове на света

  • Това са тропическите гори, които регулират глобалния климат и поради своето биологично разнообразие имат огромна стойност за нас - хората. Сечта и изгарянето им заради развитието на животновъдството и земеделието обаче застрашават все по-големи площи от ценната екосистема. Поради изсичането на дърветата количествата дъжд там намаляха с една четвърт, площта неизбежно ще се превърне в степ.

400 вида корали, 500 вида риби и над 4000 мекотели, както и морски костенурки живеят в Големия бариерен риф край Австралия. С повишаването на температурата в световен мащаб с 1,5 градуса, най-големият коралов риф в света може да умре до 2100-та година. При по-високите температури на водата коралите отблъскват водораслите, без които не могат да оцелеят. Половината от рифа вече е загубена.

Дните на Големия бариерен риф са преброени

  • 400 вида корали, 500 вида риби и над 4000 мекотели, както и морски костенурки живеят в Големия бариерен риф край Австралия. С повишаването на температурата в световен мащаб с 1,5 градуса, най-големият коралов риф в света може да умре до 2100-та година. При по-високите температури на водата коралите отблъскват водораслите, без които не могат да оцелеят. Половината от рифа вече е загубена.

Галапагоските острови край бреговете на Еквадор са част от световното природно наследство. Там се е развила уникална флора и фауна, включително гигантски костенурки, пингвини и игуани. Но потоците от туристи, инвазивните видове, пластмасовите отпадъци в морето, прекомереният риболов, кражбата на животни и нефтеният разлив от края на 2019-а година застрашават този природен рай.

Раят на земята е застрашен

  • Галапагоските острови край бреговете на Еквадор са част от световното природно наследство. Там се е развила уникална флора и фауна, включително гигантски костенурки, пингвини и игуани. Но потоците от туристи, инвазивните видове, пластмасовите отпадъци в морето, прекомереният риболов, кражбата на животни и нефтеният разлив от края на 2019-а година застрашават този природен рай.

През 1980-а година Райнхолд Меснер прави първото самостоятелно изкачване на връх Еверест без допълнителен кислород. Най-високата планина в света сега е напълно комерсиализирана и е покорена над 10 000 пъти. Всяка година все повече алпинисти искат да стигнат до върха и оставят все повече боклуци. Глетчерите в Хималаите са застрашени и от глобалното затопляне.

Топящи се ледници и купища боклук на Хималаите

  • През 1980-а година Райнхолд Меснер прави първото самостоятелно изкачване на връх Еверест без допълнителен кислород. Най-високата планина в света сега е напълно комерсиализирана и е покорена над 10 000 пъти. Всяка година все повече алпинисти искат да стигнат до върха и оставят все повече боклуци. Глетчерите в Хималаите са застрашени и от глобалното затопляне.

Дървото на Джошуа в едноименния национален парк на САЩ може да изчезне до 2100-а година, защото там става все по-горещо. Пустинното растение оцелява само в комбинация с други видове. Нарастващата суша уврежда разсада и на по-високите, по-хладни места има все по-малко пеперуди, които опрашват цветята. Сега там растат повече треви, което увеличава риска от пожар.

Паркът "Джошуа" ще остане без едноименното дърво

  • "Дървото на Джошуа" в едноименния национален парк на САЩ може да изчезне до 2100-а година, защото там става все по-горещо. Пустинното растение оцелява само в комбинация с други видове. Нарастващата суша уврежда разсада и на по-високите, по-хладни места има все по-малко пеперуди, които опрашват цветята. Сега там растат повече треви, което увеличава риска от пожар.

Угасналият вулкан Кибо в планината Килиманджаро е най-високият връх в Африка и е символ на Танзания - особено ледената шапка с височина 5895 метра. Между 1912-а и 2009-а Кибо е загубил около 85 процента от леденото си покритие. Изследователите подозират, че топенето на снежната шапка е свързано с глобалното затопляне.

Без сняг на Килиманджаро?

  • Угасналият вулкан Кибо в планината Килиманджаро е най-високият връх в Африка и е символ на Танзания - особено ледената шапка с височина 5895 метра. Между 1912-а и 2009-а Кибо е загубил около 85 процента от леденото си покритие. Изследователите подозират, че топенето на снежната шапка е свързано с глобалното затопляне.

Една от най-популярните туристически дестинации в Южна Америка е античният град Мачу Пикчу в перуанските Анди. Но над 1,5 милиона туристи годишно застрашават древния обект. ЮНЕСКО препоръчва по-малко посетители, тъй като тежестта на стъпките им застрашава целостта на древните постройки. Ето защо от години там са в сила по-строги правила за достъп.

Мачу Пикчу - жертва на туристите

  • Една от най-популярните туристически дестинации в Южна Америка е античният град Мачу Пикчу в перуанските Анди. Но над 1,5 милиона туристи годишно застрашават древния обект. ЮНЕСКО препоръчва по-малко посетители, тъй като тежестта на стъпките им застрашава целостта на древните постройки. Ето защо от години там са в сила по-строги правила за достъп.

Бързо към Малдивите, докато още ги има. Самолетите - транспортното средство, което оказва най-негативно влияние на климата, отделят най-високите емисии въглероден двуокис и те загряват земята. Резултатът: морското равнище се покачва все по-бързо и по-бързо, сега до 3,7 см годишно. Малдивите са средно само на 1,5 метра над морското равнище, за тях всеки сантиметър е от значение.

Малдивите скоро ще са под вода?

  • Бързо към Малдивите, докато още ги има. Самолетите - транспортното средство, което оказва най-негативно влияние на климата, отделят най-високите емисии въглероден двуокис и те загряват земята. Резултатът: морското равнище се покачва все по-бързо и по-бързо, сега до 3,7 см годишно. Малдивите са средно само на 1,5 метра над морското равнище, за тях всеки сантиметър е от значение.

В бъдеще тук биха могли да се движат контейнеровози вместо лодки. Защото маршрутът на канала Никарагуа, който трябва да свързва Карибско море с Тихия океан, минава през средата на езерото Никарагуа. Десетки хиляди хора трябва да бъдат преместени. Еколозите се страхуват от опасности за цялата екосистема на езерото и за снабдяването на населението с питейна вода.

Край на идиличното езеро Никарагуа

  • В бъдеще тук биха могли да се движат контейнеровози вместо лодки. Защото маршрутът на канала Никарагуа, който трябва да свързва Карибско море с Тихия океан, минава през средата на езерото Никарагуа. Десетки хиляди хора трябва да бъдат преместени. Еколозите се страхуват от опасности за цялата екосистема на езерото и за снабдяването на населението с питейна вода.

Мъртво море е най-дълбоката достъпна точка на Земята: 420 метра под морското равнище. То е известно със своите лечебни свойства от хилядолетия. Но уникалното солено езеро бавно изсъхва. Добивът на питейна вода от вливането на Йордан от страна на Израел и Йордания води до спад в нивото на север с около един метър годишно. Канал към Червено море би помогнал, но това решение има не само привърженици.

Мъртво море умира

  • Мъртво море е най-дълбоката достъпна точка на Земята: 420 метра под морското равнище. То е известно със своите лечебни свойства от хилядолетия. Но уникалното солено езеро бавно изсъхва. Добивът на питейна вода от вливането на Йордан от страна на Израел и Йордания води до спад в нивото на север с около един метър годишно. Канал към Червено море би помогнал, но това решение има не само привърженици.
     
  • Автор: Жанет Цвинк

Станете почитател на Класа