Защо Северният морски път е добра алтернатива на Суецкия канал

Защо Северният морски път е добра алтернатива на Суецкия канал
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    28.03.2021
  • Share:

Стотици кораби продължават да се натрупват пред Суецкия канал, който остава блокиран от вторник след засядането на огромния контейнеровоз MV Ever Given. Ситуацията поражда опасения, че неочакваното забавяне в резултат на тази авария може да повлияе на световната верига на доставки и цените на петрола и газа и провокира размисли относно необходимостта от алтернатива на този морски път. Алтернатива, която Северният морски път може да предложи.


Северният морски път е най-краткият морски път между европейската част на Русия и Далечния изток, както и основна морска комуникация в руската Арктика. Този път минава по северното крайбрежие на Русия през моретата на Северния ледовит океан на 5600 километра от пролива Кара до залива Провидение.


Транспортирането на стоки от Далечния изток до Европа през Суецкия канал изисква изминаване на повече от 23 000 километра. За разлика от това Северният морски път е дълъг малко над 14 000 километра.


Изправен пред масовото топене на полярните ледени шапки, Северният морски път се превръща във все по-привлекателна възможност за глобален товарен транспорт, тъй като може да намали пътуванията от Европа до Азия с около 10 дни в сравнение с маршрутите през Суецкия канал.


Последният се счита за претоварен път, дори когато не е блокиран. Освен това, въпреки ремонтите, все още има няколко тесни зони по канала, което значително забавя навигацията и намалява капацитета за движение.


Използването на Северния морски път може да бъде благоприятно и от екологична гледна точка. Според руския заместник-министър за развитието на Далечния изток и Арктика, Анатоли Бобраков, „като се вземе предвид настоящата стойност на въглеродните кредити, превозвачите ще могат да спестят до 500 милиона евро (повече от 589 милиона долара) годишно използвайки арктическия маршрут, поради намалените въглеродни емисии в сравнение с транспортирането на подобни обеми през Суецкия канал".


"Постига се по-малък обем на емисиите поради значително намаляване на дължината на маршрута. Следователно развитието на Северния морски път може да има не само икономически, но и пряк екологичен ефект", обясни той.
През 2020 г. по Северния морски път са транспортирани около 33 милиона тона товари, сочат данните на руското министерство за развитие на Далечния изток и Арктика. Предвижда се товарният трафик по този път да се увеличи до 80 милиона тона годишно до 2024 година.

Станете почитател на Класа