Северна Корея обясни защо е провела ракетните тестове

Северна Корея обясни защо е провела ракетните тестове
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    28.03.2021
  • Share:

В събота властите на Северна Корея заявиха, че "американският президент Джо Байдън е разкрил дълбоко вкоренената си враждебност към азиатската държава и е нахлул в правото й на самозащита, критикувайки последното ракетно изпитание", според KCNA.


Секретарят на Централния комитет на Работничеката партия Ри Пьонг Чол уточни, че неотдавнашното изстрелване на ракети е извършено като мярка за самозащита срещу заплахите, породени от Южна Корея и САЩ с техните съвместни военни учения и модерни оръжия.


„Изразяваме дълбокото си опасение, че американският президент критикува един редовен тест като нарушение на резолюциите на ООН, критикува упражняването на правото на самозащита на нашата държава и открито разкри своята дълбоко вкоренена враждебност", отбеляза Ри.


"Подобни коментари на американския президент са провокация и явна инвазия в правото на самозащита на нашата държава", каза той, предупреждавайки "Вашингтон може да се изправи срещу нещо, което не е добро, ако продължава да прави коментари без да мисли за последствията. Мисля, че новата администрация на САЩ очевидно направи първата си грешна стъпка", добави Ри.


Той нарече също "гангстерска логика" факта, че на САЩ е позволено да изпраща стратегически ядрени активи на Корейския полуостров и да изстрелва МБР по всяко време, когато пожелае, но на Северна Корея не е разрешено да прави дори изпитване на тактическо оръжие."


В четвъртък Северна Корея съобщи, че е изстреляла "новоразработена тактическа управляема ракета от нов тип, способна да носи 2,5-тонна бойна глава". Според южнокорейската агенция Yonhap ракетата е ударила цел на 600 километра в Японско море. От Токио заявиха, че Северна Корея е изстреляла „тип балистична ракета, която никога досега не е използвала".


От своя страна Джо Байдън посочи, че тестът нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, предупреди, че ще реагира, ако Северна Корея продължи с изстрелването на балистични ракети и добави, че той също е "подготвен за някаква форма на дипломация, която трябва да зависи от крайния резултат от денуклеаризацията".

Станете почитател на Класа