Макрон забърка скандал с Русия и Китай за антивирусните ваксини

Макрон забърка скандал с Русия и Китай за антивирусните ваксини
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    28.03.2021
  • Share:

Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че се води "световна война, като Русия и Китай се стремят да влияят чрез ваксините срещу коронавирус".


"Изправени сме пред световна война от нов тип пред лицето на атаките, пред лицето на руските и китайските опити да влияят чрез ваксината. Изправени пред това, ние трябва да сме суверенни", каза той по време на пресконференция, проведена след първия ден от виртуалната среща на върха на Европейския съюз.


Кремъл отхвърли обвиненията на френския президент. "Ние сме в абсолютно несъгласие, че Русия или Китай водят каквато и да е война или използват проблема с ваксините като инструмент за влияние", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков в петък.


В същото време разработчиците на руската ваксина Sputnik V също отговориха на президента чрез официалния акаунт в Twitter. "Уважаеми Еманюел Макрон, правенето на аполитични ваксини е най-добрата ни надежда за световен мир, а не за война. Оценяваме, че изпратихте екип от френски учени под ръководството на Мари-Поле Киени за нашето партньорство с Франция, които ни помогнаха много и допринесоха към нашата съвместна борба срещу covid", гласи туитът. В този контекст те припомниха, че Русия е предложила на Франция да се присъедини към десетте държави, които вече са се съгласили да произвеждат Spunik V на техните територии: "Производство на различни ваксини е истинският път към независимостта на ваксините. Заедно сме по-силни!".


Междувременно говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг също отхвърли обвиненията на Макрон, като същевременно осъди "национализма на ваксините".


Според международния анализатор Серджо Кастаньо Риано населението на Европейския съюз вече е уморено от ограничения и проблеми с ваксините, така че произходът на лекарството не трябва да има значение.

Станете почитател на Класа