Бойкот на световните марки и агресивна дипломация - Китай предприе контранастъпление по въпроса за Синцзян

Бойкот на световните марки и агресивна дипломация - Китай предприе контранастъпление по въпроса за Синцзян
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.03.2021
  • Share:

В отговор на санкциите на Запада, наложени поради предполагаемото потисничество на уйгурите, и отказа на някои световни марки от памука на Синцзян, за който се твърди, че се произвежда с принудителен труд, Китай предприе „масивна контранастъпление“. Както пише The ​​Times, Китай задейства масови бойкоти, агресивна дипломация и "глобална PR кампания", за да покаже, че уйгурите живеят добре.

 

За да се защити срещу обвиненията в тормоз над уйгурите, Китай „започна мащабна контранастъпление“, което съчетава масиран бойкот на продукти на световни брендове, „агресивна дипломация“ и глобална PR кампания, пише The Times.

 

 

След като наскоро западните държави наложиха санкции на някои китайски държавни служители, Пекин отговори със собствени санкции и опит да "оправдае настаняването на милиони уйгури в отделни лагери за това, което нарича превъзпитание". Критиците сравняват тази политика на китайските власти с геноцид и обвиняват Пекин в организиране на принудителен труд на памучните плантации в Синцзян.

 

Министърът на обществената сигурност на КНР Жао Кежи посети Уйгурския автономен район Синцзян, където живее по-голямата част от уйгурите, и обеща да прекрати опитите за "използване на Синдзян за сдържане на Китай". Според изданието това предполага, че Пекин разглежда всички санкции, свързани с уйгурите, като кампания на западния блок, водена от САЩ, за да възпрепятства възхода на КНР.

 

Като част от "контранастъплението" Китай призова своите граждани да бойкотират определени световни марки, включително H&M, Nike, Adidas и Uniqlo, които се отказаха от използването на памук от Синцзян. В подкрепа на кампанията се включиха китайски знаменитости, които също прекъснаха връзките си със съответните брендове.

 

Китайците няма да позволят на чужденци, които нараняват страната, да печелят пари на нашия пазар. Приветстваме чуждестранни компании и предприемачи, които правят бизнес тук, но се противопоставяме на злонамерени атаки срещу Китай въз основа на клюки и лъжи “, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг. Според нея обвиненията в организацията на принудителен труд в Китай от САЩ и други западни страни са неоснователни и „изцяло базирани на лъжи, които първо бяха разпространени от така наречените изследователи и медии, а впоследствие надути като балон от някои антикитайски сили. "

 

Така нареченият принудителен труд в Синцзян изобщо не съществува. Няма да позволим памукът от Синцзян да бъде опорочен. Ние сме против всякаква намеса на чужди сили в делата на Синдзян и вътрешните работи на Китай “, каза Гао Фън, говорител на Министерството на търговията на КНР. Китайските власти насочват уйгурите да работят на памучни плантации като част от националната програма за изкореняване на бедността.

 

В същото време, според наблюденията на The Times, Поднебесната империя продължава своята дипломацията на "вълците-воини". Например френското външно министерство дори покани посланика на Китайската народна република в Париж Лу Чае за разговор заради неговите „заплашителни“ изявления. Дипломатът от своя страна поиска Париж „да спре да отравя китайско-френските отношения“.

 

Китай работи и за укрепване на контактите с „правителства, които са по-малко загрижени за неговите дейности в областта на правата на човека“ - като например Русия, добавя вестникът. Освен това наскоро китайският външен министър Ван Йи проведе среща с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман Ал Сауд, който, според китайските медии, е обещал да се противопостави на намесата във вътрешните работи на други страни.

 

В Анкара приемът на шефа на дипломацията на КНР премина „по-хладно“ - турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази загриженост относно съдбата на уйгурските мюсюлмани в Китай.

 

Междувременно Пекин стартира и глобална кампания за връзки с обществеността, която се изразява главно в публикуването на много видеоклипове в YouTube, в които представители на етническите малцинства в Синдзян споделят как живеят и се справят добре. В същото време самият YouTube е блокиран в Китай, отбелязва The Times.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа