Светът е изправен пред недостиг на тоалетна хартия заради проблема в Суец

Светът е изправен пред недостиг на тоалетна хартия заради проблема в Суец
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    29.03.2021
  • Share:

Най-големият производител на дървесна маса, необходима за производството на тоалетна хартия, предупреди, че търсенето на контейнери за транспортиране може да забави доставките до производителите, а блокирането на Суецкия канал само влошава нещата.


Базираната в Бразилия компания Suzano Sa, която произвежда около една трета от твърдата дървесна маса в света, заяви, че става все по-трудно да се осигурят контейнери за транспортиране.


Главният изпълнителен директор на компанията Уолтър Шалка заяви пред Bloomberg, че ако проблемът се влоши, недостигът на тоалетна хартия в световен мащаб ще бъде неизбежен. Той добави, че компанията вече е трябвало да оттегли пратките, първоначално планирани за март и април. Ако прекъсванията в търговията продължат, производителите на може да се окажат неспособни да произвеждат тоалетна хартия, освен ако нямат достатъчно запаси, каза Шалка.


Това в крайна сметка може да доведе до нов недостиг на рафтовете на супермаркетите, както миналата пролет, когато паниката заради доставките накара хората в Съединените щати да складират битови нужди при влизането им в карантина. Тоалетна хартия след това се превърна в един от символите на ранните седмици на пандемията на коронавируса.


Анализатори твърдят, че недостигът на контейнери в световен мащаб се дължи на нарастването на онлайн пазаруването и бума на китайския износ. Понякога Китай изнася по три контейнера за всеки, внесен от страни, засегнати от пандемията в чужбина.


В същото време доставките на контейнери станаха оскъдни, след като производителите, които очакваха спад в търговията, забавиха производството, заяви старши глобален икономист в Capital Economics Саймън Макадам, цитиран от Daily Mail.


Според него разходите за доставка на контейнери вече са скочили с 250% между януари 2020 г. и миналата седмица и сега се очаква да нараснат допълнително.

Станете почитател на Класа