Първи „пропуск“ за Covid-19 се въвежда в САЩ

Първи „пропуск“ за Covid-19 се въвежда в САЩ
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    29.03.2021
  • Share:

Ню Йорк скоро ще представи Excelsior Pass, карта, която доказва, че сте получили ваксина срещу Covid-19 или имате скорошен отрицателен тест, за да участвате в събития и бизнеси.


„Подобно на мобилната бордна карта за авиокомпания, хората ще могат или да разпечатват своята карта, или да я съхраняват на своите смартфони с помощта на приложението Excelsior Pass Wallet", се казва в прессъобщението.


Фирмите и местата ще могат да сканират уникален код за всеки паспорт и да видят историята на Covid-19 на лицето пред тях. Приложението няма да показва подробна медицинска история, а по-скоро просто съобщение, че сте или не сте ваксинирани, или сте или не сте били тествани наскоро.


„Данните на дадено лице ще се пазят сигурни и поверителни по всяко време", обещава съобщението в новините.


Madison Square Garden и Times Union Center вече са готови да започнат да използват приложението през следващите дни. След това на 2 април използването на приложението ще се разшири в щата.


Губернаторът Андрю Куомо, който в момента е изправен пред редица лични и професионални противоречия, чества пропуска като първия по рода си и нарече въпроса „обществено здраве или икономика" - фалшив избор.


„Въпросът за „общественото здраве ИЛИ икономиката винаги е бил фалшив избор - отговорът трябва да бъде И двете", каза губернаторът в изявление. „Тъй като все повече жители на Ню Йорк се ваксинират всеки ден и тъй като ключовите показатели за общественото здраве продължават да достигат редовно най-ниските си нива от месеци, първият в страната пропуск Excelsior предвещава следващата стъпка в нашето обмислено, научно обосновано възстановяване."


Многобройни длъжностни лица преди това са издигали идеята за „паспорти за ваксинация" или доказателство за ваксинации, за да могат хората да пътуват или да се събират на по-големи места. Миналата година здравният съветник на Белия дом Антъни Фаучи заяви, че „картите за имунитет ще бъдат възможни", като заяви, че „изискването за такива документи е обсъждано".


Идеята доведе до вълна на отблъскване, особено от страна на републиканците. Губернаторът Рон ДеСантис (Флорида) обяви тази седмица, че „паспортите за ваксини са ужасна идея и са напълно недопустими за неговия щат".

Станете почитател на Класа